Karel Čapek své letní sídlo Strž ve Staré Huti miloval. Dnes je tu jeho památník

12. únor 2014
Česko – země neznámá

Karel Čapek trávil každé jaro a léto svých posledních tří let života ve Staré Huti u Dobříše. Jezdíval sem se svou manželkou, herečkou a spisovatelkou Olgou Scheinpflugovou. S ní také časté pobyty na letním sídle zvaném Strž úzce souvisely.

Tuto empirickou vilu, které se původní říkalo „Na Strži“, totiž v roce 1935 novomanželům jako svatební dar věnoval k doživotnímu užívání podnikatel Václav Palivec, bratr Čapkova švagra, básníka Josefa Palivce.

Jednalo se původně o úřednický domek se zahradou, který v 19. století patříval ke zrušené železárně. Čapek začal Strž zvelebovat a velmi si ji oblíbil, společně s manželkou Olgou ji přeměnili na letní sídlo a v podkroví zřídili pokoje pro hosty.

Často sem jezdili herci jako Jiřina Šejbalová, Eduard Kohout, Václav Vydra, Hugo Haas, Adina Mandlová či Jaroslav Průcha. To byli herečtí kolegové Olgy. Za Karlem Čapkem sem naopak často jezdil jeho přítel, novinář a spisovatel Ferdinanda Peroutka. Čapek mu dokonce v podkroví zařídil pokojík, kterému se důvěrně říkalo Peroutkárna.

Čapkův památník vznikl na Strži díky Olze Scheinpflugové

Na Strži Karel Čapek napsal všechna svá významná díla posledních let - Válku s mloky, Bílou nemoc, Matku a další. Čapek Strž miloval, byla jeho útočištěm. Měl rád i svůj pražský dům, ale tady si vychutnával přírodu, sbíral houby a sedával na kopci u stržského rybníka, kde se oddával svým myšlenkám.

Pracovna Karla Čapka

Olze Scheinpflugové se podařilo dům udržet i během německé okupace. Po roce 1948 mohla však využívat jenom mansardu v podkroví a jednu místnost v prvním patře. Jen díky její pevné vůli se podařilo dosáhnout toho, že v chátrajícím domě byl roce 1963 zřízen Čapkův památník.

Dnes je tu nejen expozice věnovaná osobnosti a dílu Karla Čapka. Samostatnou expozici má v podkroví domu také novinář a spisovatel Ferdinand Peroutka a část expozice je věnována Olze Scheinpflugové.

Ve Staré Huti se můžete projít i naučnou stezkou Karla Čapka

Dodnes má toto místo atmosféru doby, kdy sem Karel Čapek jezdíval. I díky původnímu nábytku, který se nachází především v Čapkově pracovně.

Místo k odpočinku na Čapkově náučné stezce

Navštívit ale můžete také Čapkovo oblíbené místo s výhledem na místní rybník a západ slunce nebo navštívit pomníček jeho slavného psa Dášenky. Pro milovníky procházek je tu nově dokončená Čapkova naučná stezka. Čekají na vás celkem 3 trasy v délce 2, 7 a 10 km. Vydat se sem můžete i na kole.

Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše je otevřen celoročně. Od dubna do října je otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin, od listopadu do března v pondělí až pátek od 9 do 16 hodin.


Zvětšit mapu

Spustit audio