Karel Fořt: Z New Yorku do pekla a zpět. Autobiografická próza českého emigranta

20. březen 2023

Prozaický debut Karla Fořta je syrovou a v mnohém autobiografickou výpovědí o životní cestě za svobodou a o hledání sebe sama. Autorovo alter ego – hrdina s přezdívkou Čeko – poodhaluje čtenáři odvrácenou tvář New Yorku. Je zasvěceným průvodcem newyorskou periferií. Drsný a zároveň poetický svět ghetta a jeho svérázné obyvatele líčí živě a s nesporným vypravěčským talentem. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Martin Hruška
Připravila: Petra Hynčíková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2016
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Hrdina reflektuje životní zkušenosti emigranta, který propadl drogám a za drobné kriminální delikty se dostal do vězení. Pobyt za mřížemi vnímá jako spravedlivý trest za své prohřešky a příležitost k nápravě. Podává nám věrohodný obraz vězeňského společenství.

S citem pro zachycení živého dialogu plasticky vykresluje složité mezilidské vztahy a neustále proměnlivé poziční boje mezi převažujícím hispánským a černošským osazenstvem. Děj přitom prokládá volnými, filozoficky laděnými úvahami, vzpomínkami na bezstarostnou jízdu napříč Amerikou a reflektuje také emigrantskou zkušenost.

Spustit audio

Související