Karel Gott letos Českého slavíka nedostane. Hudební anketa bude až za rok

20. září 2018

Pořadatelé hudební ankety Český slavík chtějí upravit způsob hlasování. Na to si chtějí vzít rok pauzu, letos se proto soutěž neuskuteční, informoval deník Právo. Dosavadní způsob volby nejoblíbenějších zpěváků, zpěvaček a kapel organizátoři vyhodnotili jako zneužitelný.

Současná pravidla umožňují hlasovat prakticky každému a to podle organizátorů ankety může někdo využít k vlastnímu zviditelnění. „Problémy posledního ročníku ukázaly, že velmi otevřený systém hlasování se v době rychlého rozvoje sociálních sítí ukázal jako snadno zneužitelný,“ řekl Právu nynější pořadatel Slavíka Jaroslav Těšínský.

Bude mít roční pauza na anketu negativní dopad?

Právě tomu se snaží zamezit, ale zároveň chtějí takové volby, které nikoho předem z ankety nevyloučí. Těšínský uvedl, že změny hodlá připravit, už se ale nechce podílet na další organizaci. 

Jak roční přestávka ovlivní zájem o anketu ze strany hudebních fanoušků, si pořadatelé netroufají odhadovat. Těšínský připouští, že to může mít negativní dopad.

Připomíná ale, že na začátku 90. let se anketa několik let nevyhlašovala, a když se pak v roce 1996 vrátila, vzbudila větší zájem než dřív. Český slavík je podle něj tak známá značka, že z paměti lidí jen tak snadno nevymizí.

Kapela Ortel a porušení pravidel hlasování

Poslední ročník odevzdávání cen poznamenala kauza kolem kapely Ortel. Někteří její fanoušci podle pořadatelů porušili pravidla soutěže, když na sociálních sítích vyzývali k organizovanému hlasování pro svou oblíbenou kapelu. Podle pořadatelů tak dostala kapela podporu nad rámec pravidel fair play. 

Pořadatel se proto rozhodl započíst skupině i zpěvákovi stejný počet bodů, který získali v loňském roce, kdy podobné porušení pravidel nezjistil. Rozhodnutí vyvolalo reakci na hudební scéně, kdy několik oceněných žádalo po organizátorovi vysvětlení jeho rozhodnutí.  

autoři: Jakub Horáček , red
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.