Karel Husa, držitel Pulitzerovy ceny i autor Hudby pro Prahu 1968. Připomínáme 100 let od narození skladatele

3. srpen 2021

Návrat o deset let zpět, kdy u příležitosti svých devadesátých narozenin komentoval skladatel a dirigent Karel Husa (1921–2016) vybrané kompozice ze svého celoživotního díla. V Severní Karolíně v roce 2011 s Karlem Husou natáčela Renáta Spisarová.

7. srpna roku 1921 se v Praze narodil v zahraničí jeden z nejznámějších českých skladatelů: Karel Husa (letos v prosinci si připomeneme 5 let od jeho úmrtí).

02399380.jpeg

U příležitosti jeho 90. narozenin, které oslavil ještě v plném zdraví, se do Severní Karolíny rozjela Renáta Spisarová, aby se skladatelem, dirigentem a dlouholetým, studenty velmi oblíbeným profesorem Cornell University v USA natáčela. Karel Husa tenkrát velmi ochotně přistoupil na koncepci představit aspoň ve zúženém výběru svou skladatelskou tvorbu, a proto bude povídat nejen o svých prvních kompozicích, ale i těch naprosto virtuózních, které si od něj objednala např. Newyorská filharmonie se Zubinem Mehtou.

Čtěte také

Z komentáře Karla Husy poznáte umělce velmi otevřeného, vzdělaného, s obrovskou láskou k poezii, humanistu a taky, možná nečekaně, velkého obdivovatele ptactva. Akademie s Karlem Husou je o to cennější, že tzv. playlist skladeb sestavil sám a my tak můžeme být svědky jeho sice stručné, zato velmi osobní rekapitulace celoživotního díla.

Spustit audio