Karel Hvížďala: Orwell 1984 jako aktualita

28. únor 2023

„Ministerstvo pravdy se děsivě lišilo od všech ostatních objektů v dohledu. Byla to obrovská stavba ve tvaru pyramidy ze zářivě bílého betonu, která se terasovitě vypínala do výšky 300 metrů. Z místa, kde stál Winston, se dala na bílém průčelí přečíst ozdobným písmem vyvedená tři hesla: Válka je mír, Svoboda je otroctví a Nevědomost je síla.“

To jsou slova z úvodní kapitoly románu Georga Orwella 1984, který byl zveřejněn v roce 1949 po zkušenosti s Hitlerem a Stalinem. Divadelní adaptaci románu mohou diváci shlédnout ve Švandově divadle v Praze.

Čtěte také

Děj se odehrává v Oceánii, kde si uzurpoval veškerou moc Velký bratr za pomoci Ministerstva pravdy, kde Winston pracuje: zabývá se falšováním minulosti, Ministerstva míru, které vede války, a Ministerstva lásky, které funguje jako vězení s mučírnami, kam se nakonec dostane i Winston: tam ho donutí, aby uvěřil všem lžím. Když se jim to podaří, může se vrátit do úřadu a je mu zvýšen plat.

Představení mělo premiéru těsně před výročím začátku ruské války proti Ukrajině, které se nesmí říkat válka, ale speciální vojenská operace. Za neuposlechnutí hrozí neposlušným Rusům až 15 let vězení.

Válka, strach a prestiž Ruska

Rusko zároveň tvrdí, že válku začali fašisté na Ukrajině a že používá sílu proto, aby válku zastavilo a byl mír. Diváci si proto rychle uvědomili, že po této zkušenosti už nejde o sci-fi, jak na to upozorňuje i americký historik Michael Kimmage: Putin a kremelské elity se rozhodly Rusko od Evropy oddělit, protože Evropa a Spojené státy stojí Rusku v cestě, aby ovládlo Ukrajinu. Rusko se chce zcela ekonomicky od Evropy separovat a jakýkoliv kontakt s Evropou znemožnit.

Čtěte také

Připomeňme si: Rusko činí totéž, co udělalo již za Krymské války v 19. století a po roce 1917, tehdy se taky otočilo k Evropě zády a tratilo na tom. Jeho agresivita vůči Evropě proto poroste, i když v současné době jinými prostředky: půjde dle expertů hlavně o kybernetické útoky a vměšování do evropské politiky.

Bohužel v současné době nejsme schopní ani odhadnout reakci lidí. Ti, co nesouhlasili, již Rusko opustili, další lidé se cítí zastrašeni a bojí se. Ostatní jsou zvyklí své starosti delegovat na mocného vůdce, kterému věří, že se o ně postará. Individuální postoje byly jak za ruských carů i komunistických vůdců v různých dobách s různou brutalitou trestány. Jen v roce 1937 za velkého teroru tam zastřelili 700 tisíc úředníků, bílých límečků a nepřátel lidu.

Karel Hvížďala

To je důvod, proč i podle nezávislé agentury Levada podpora Putina stoupá v domnění, že válkou a strachem se zvyšuje prestiž Ruska. Tito lidé díky tamnímu ministerstvu lásky, jak říká Orwell, které jim zabraňuje přístup k informacím a vštěpuje jim, že jde o obnovu velkého Ruska, jsou už na tom stejně jako Winston: věří, že demokracie je fašismus, nevědomost je síla a válka je mír. Proto válka se může proměnit v dlouhodobý zamrzlý i otevřený a krvavý konflikt.

Autor je publicista

Spustit audio