Karel Hvížďala: Proč je Hrad podezřelý

18. únor 2023

Jak známo, krom rozvažování, kterým disponují zvířata, člověk se vyznačuje i rozumem, který mu dává možnost abstrakce, tedy umožňuje mu přehled, nadhled i analýzu situace.

Proto v poslední zveřejněné zprávě Bezpečnostní informační služby z roku 2022 čteme: „Udržovat a rozšiřovat kontakty s proruskými aktivisty se nicméně dařilo jednomu z vlivových agentů působících ve prospěch orgánů ruské státní moci, který má navíc vazby i mezi novináři a zprostředkované kontakty s některými politiky. Tyto vazby využíval k nastolování proruské politické agendy, koordinaci veřejných vystoupení kontaktovaných politiků a k medializaci narativů, jež jsou v souladu se zahraničně-politickými zájmy Ruské federace.“

Čtěte také

Tato část zprávy vyvolávala řadu spekulací, ale nic konkrétního nebylo zveřejněno, kromě fám, že z Hradu unikaly informace jako z cedníku. Tyto domněnky potvrzovala zpráva, že kancléř nechal skartovat neoprávněně řadu tajných dokumentů, nejspíš proto, aby se podle otisků prstů nedalo zjistit, kdo s nimi manipuloval.

V době před zveřejněním zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích se dokonce spekulovalo o tom, že informace o vyšetřování unikly do Ruska. Úvaha měla logiku, protože zapojení ruské rozvědky GRU do výbuchu popíral i prezident Zeman, který stejně jako jeho okolí stál léta na straně Vladimira Putina. Martin Nejedlý měl dokonce na zadní straně mobilního telefonu Putinovu fotografii.

Absence svědomí i etiky

První konkrétní závažné údaje sdělil veřejnosti 6. února v Deníku N a v Respektu budoucí prezident Petr Pavel, když oznámil, že na Hradě se kromě útvaru ochrany prezidenta pohybuje i soukromá bezpečnostní agentura 3D, která má naprosto nestandardní podmínky přístupu nejenom k technickým prostředkům, ale i ke všem prostorám.

Čtěte také

Policie má pokyny zaměstnance této agentury nekontrolovat. To je v příkrém rozporu se všemi zásadami a vymyká se předepsaným pravidlům. Pokud je placena z prostředků na chod prezidentské kanceláře, jde o zneužití veřejných prostředků.

Zá se, že by tato zpráva mohla dokládat to, co bylo zřejmé i laikům již léta, že pánové Martin Nejedlý a Vratislav Mynář si prezidentský úřad privatizovali. Soukromá agentura mohla monitorovat vše, co se na Hradě dělo. Hradní muži pak mohli využívat nejen tajné informace určené přímo pro prezidenta, ale i ty získané agenturou 3D ke svým privátním politickým i hospodářským hrátkám. Tato skutečnost, pokud se potvrdí, překračuje i fantazii všech spekulantů: hradní kamarila prokázala absenci svědomí i etiky.

Karel Hvížďala

A právě návrat těchto hodnot do prezidentského úřadu bude představovat ten nejdůležitější úkol pro nového prezidenta, který musí začít deprivatizací a deratizací všech prostor a personálu. Potvrzuje to starý bonmot, že nejdůležitější pravomoci prezidenta jsou ty, které nejsou napsané v ústavě.

Autor je publicista

Spustit audio