Karel Hynek Mácha. Smyslný žárlivec a romantický symbol

16. listopad 2022

Ignác Mácha, jak měl český vlastenecký básník napsáno v křestním listě, je dnes vnímán především jako symbol romantické lásky. Poněkud zjemnělý hoch s kyticí šeříků uklánějící se z podstavce na Petříně přitom s bouřlivákem Máchou souvisí spíše volně. Od nejranějšího mládí se projevoval velmi nekonformně. Výstředně se oblékal, po nocích se toulal po hradních zříceninách a jeho láska byla stejně bezohledná jako vášnivá.

Poprvé zahořel k Márince Stichové. Ta se však jeho osudovou ženou stát neměla. Byla jí až Lori Šomková, k níž se Mácha choval víc než majetnicky. Zapovídal jí styk s přáteli i s rodinou, zamykal ji, dům směla opouštět jen v jeho doprovodu.

Arbes Máchův šifrovaný deník nezveřejnil

O povaze jejich intimního vztahu nesentimentálně vypovídá Máchův šifrovaný deník z roku 1835. Šifru v 80. letech 19. století rozluštil Jakub Arbes, z úcty k Máchovu kultu však intimní zápisy nezveřejnil. To udělali až později jiní.

Po německém záboru Sudet byly Máchovy ostatky převezeny z Litoměřic do Prahy, aby nezůstaly na cizím území. Pochován byl na Vyšehradě, kam za ním dodnes přicházejí obdivovatelé. Jeho nejslavnější skladba Máj je s více než 300 vydáními nejvydávanější českou básní.

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Petr Kukal
Spustit audio

Související