Karel Klostermann: Mrtví se nevracejí. Temný příběh ze zimní Šumavy s Ivanem Trojanem v roli muže, kterého už doma nečekali

8. leden 2023

Muž, zemřelý údajně v Německu, kde byl na práci, se jedné zimní noci nečekaně objeví na rodné Šumavě. Vrací se domů ke své ženě, která ho však už nečeká.

Účinkují: Ivan Trojan, Lukáš Hlavica, Tereza Bebarová, Milan Kačmarčík, Stanislav Zindulka, Otmar Brancuzský, Ivo Kubečka, Miroslav Masopust, Jiří Záhajský, Oldřich Navrátil, Hana Brothánková a další.
Napsal: Karel Klostermann
Dramaturgie: Jana Paterová
Režie: Otakar Kosek
Natočeno: v Praze v roce 2003

„Neměls umírat. A když už jsi umřel, tak jsi neměl vstávat z mrtvých. Mrtví jsou mrtví a živí mají právo na život.“

Tajemný a temný příběh zpracoval prý autor podle skutečné události. Povídka vyšla tiskem v roce 1915. Působivá rozhlasová dramatizace, v níž v hlavních rolích účinkují Ivan Trojan, Lukáš Hlavica a Tereza Bebarová, byla natočena v roce 2003.

Karel Klostermann (1848-1923) pocházel po matce ze starého šumavského sklářského rodu. Ačkoli se narodil v Horním Rakousku, už po roce se s rodiči přestěhoval do západočeské Sušice, kde jeho otec působil jako lékař. Během svého života pak bydlel nebo pobýval na mnoha dalších místech Šumavy a Pošumaví – například v Kašperských Horách, v Nalžovských Horách, na Horské Kvildě, v Prášilech, v Žichovicích, v Bohumilicích nebo ve Štěkni. A do těchto míst, která dobře znal, umísťoval děje svých povídek a románů.

Karel Klostermann na dobové fotografii z roku 1908. Reprodukce z časopisu Zlatá Praha č. 21/1908

Příběhy autor většinou nevymýšlel, vycházel z toho, co někde viděl nebo slyšel, z vlastních zkušeností i z vyprávění jiných lidí. Jména osob, které mu posloužily jako inspirace, často pozměňoval, stejně tak někdy upravoval i jména konkrétních míst, kde se jeho příběhy odehrávaly.

Jeho příběhy se odehrávají od Železné Rudy po Borová Lada, od Hartmanic přes Kašperské Hory po Prachatice. Autor ve svých dílech, kde popisuje svá studentská léta a vzpomíná na svůj život, píše také o Písku, Klatovech, Plzni nebo Štěkni. V jeho díle ale najdeme i obrázky Vídně nebo Francii.

KUPUJTE NA RADIOTÉKA.CZ

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio