Karel Klostermann: V ráji šumavském

11. leden 2021

V roce 1870 poškodila lesy na Šumavě nebývale silná vichřice. A pak se přemnožil kůrovec. Jak si s touto situací poradí starousedlíci? Někteří díky ní zbohatnou, pro jiné to bude pohroma. Na pozadí této kalamity Klostermann rozehrává příběh o osudu zámožného sedláka Podhamerského a jeho rodiny.

Režie: Petr Adler
Rozhlasová dramatizace: Jaroslav Pour
Účinkují: Miloš Hlavica, Roman Hemala, Josef Patočka, Pavel Pípal, Petr Pelzer, Zuzana Šavrdová, Jana Drbohlavová, Tatjana Medvecká a další. Natočeno v roce 1991.

Román klasika české literatury zachycuje proměnu šumavské krajiny i tradičního způsobu života zdejších lidí na konci 19. století. 

Karel Klostermann žil a pobýval na mnoha místech Šumavy a Pošumaví – v Kašperských Horách, v Nalžovských Horách, v Klatovech, v Srní, na Horské Kvildě, v Prášilech, Žichovicích nebo v Bohumilicích. Do míst, která dobře znal, často situoval děje svých povídek a románů. Příběhy si většinou nevymýšlel, vycházel z vyprávění lidí a z vlastní zkušenosti.

Karel Klostermann na dobové fotografii z roku 1908. Reprodukce z časopisu Zlatá Praha č. 21/1908

Karel Klostermann se narodil v roce 1848 v městečku Haag am Hausruck v Horním Rakousku, podzim života strávil v jihočeské Štěkni, kde i s rodiči kdysi žil. V roce 1923 tam přijel zemřít.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.