Karel Klostermann: Ze světa lesních samot. Příběh z drsné Šumavy na konci 19. století

Vyprávění o životě šumavských starousedlíků i o těch, kteří se teprve pokoušejí najít si v drsném koutě na pomezí Čech a Bavorska svůj domov. To je román Karla Klostermanna Ze světa lesních samot.

Veškerý život postav, lesníků, dřevorubců, pytláků a jejich rodin, se odehrává v okolí samoty Pürstlink (Březník) nedaleko šumavské Železné Rudy. Ve druhé polovině 19. století to byl kraj zcela odříznutý od civilizace, s krásnou, leč nevyzpytatelnou přírodou.

Účinkují: Otakar Brousek starší, Vilém Besser, Čestmír Řanda, Václav Kaňkovský, Jiří Hromada, Ludmila Roubíková, Pavel Soukup, Zora Jandová, Miriam Kantorková, Gabriela Vránová a další
Rozhlasová dramatizace: Marie Syrovátková, Dagmar Hubená
Redaktorka: Dagmar Jakolová-Oravová
Režie: Jana Bezděková
Natočeno: v Praze v roce 1983

Do tohoto prostředí přichází nový revírník Kořán, který si z města přivádí manželku, a příručí Svijanský, jenž se zaplete s krásnou Katy, dcerou starousedlíka hajného Vavruchy.

Román Ze světa lesních samot začal vycházet jako čtení na pokračování v revue Osvěta v červnu 1891. Knižně vyšel v nakladatelství Josefa R. Vilímka o tři roky později. Původní verze textu se od prvního knižního v lecčems liší, spisovatel byl benevolentní a „brusičskému nakladatelskému oprávci“  ponechával volnou ruku. Ani další vydání svého raného díla prý nijak nerevidoval.

V roce 1933 natočil podle Klostermannova románu stejnojmenný film režisér Miroslav Josef Krňanský. Rozhlasová dvanáctidílná četba na pokračování vznikla v roce 1983.

Karel Klostermann

Narodil se roku 1848, po otci měl být lékařem. Na přání rodičů začal ve Vídni studovat medicínu. Studia však, mimo jiné i kvůli své krátkozrakosti, nedokončil a začal pracovat jako vychovatel. Později se živil jako redaktor v různých časopisech nebo jako učitel. Bavily ho jazyky, ovládal francouzštinu, italštinu, španělštinu, ruštinu, srbochorvatštinu, částečně angličtinu, polštinu nebo rumunštinu.

Literatuře se začal naplno věnovat až jako čtyřicátník v 80. letech 19. století. Klostermannovi se v povídkách a románech podařilo skvěle zachytit přírodu a život obyvatel jeho milované Šumavy ve druhé polovině 19. a na začátku 20. století. Vše měl nakoukané a naposlouchané, pak už to podle svých slov jen vhodně kombinoval.

Kromě románu Ze světa lesních samot napsal například knihy V ráji šumavském nebo Mlhy na Blatech. Sebrané spisy Karla Klostermanna čítají okolo čtyřiceti svazků. Zemřel v roce 1923.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.