Karel Plíhal chce své šedesátiny oslavit návratem na koncertní pódia

24. srpen 2018

Písničkář a básník v jedné osobě, jeden z nejvýraznějších hudebníků tuzemské písničkářské scény, Karel Plíhal, slaví šedesáté narozeniny.

A na podzim je chce oslavit návratem na koncertní pódia - po delší odmlce. Tu si vyžádaly neurologické potíže, které mu způsobily necitlivost prstů na rukou. Podle jeho slov - před čtyřmi lety si ho našlo onemocnění, které je noční můrou všech muzikantů.

kytara

Ale dnes byl na chvíli hostem v Českém rozhlase Hradec Králové a radoval se z nedávného setkání s ředitelem hradecké ZUŠ Habrmanova Petrem Fialou, který je mimo jiné výborným kytaristou. A protože se spřátelili, slovo dalo slovo a na podzimní turné tedy vyjedou společně.

Redaktorce Romaně Pacákové bylo potěšením, že za všechny rozhlasáky mohla Karlu Plíhalovi osobně popřát ke kulatinám především hodně zdraví.

Písničkář Karel Plíhal patří už desítky let k české folkové elitě. V roce 2002 se navíc představil i jako herec po boku svého kolegy a letitého přítele Jarka Nohavici v divácky úspěšném a Českým lvem oceněném Zelenkově filmu Rok ďábla.

02748359.jpeg

Plíhalovo veršování se řadí do tradice nonsensové poezie, založené na půvabně absurdních rýmech, mnohé z jeho hříček zlidověly či inspirovaly další umělce.

Na kytaru i se slovíčky si rodák z Přerova rád hraje od patnácti let a než se v roce 1983 vydal na sólovou dráhu, prošel třemi amatérskými kapelami - Hučkou, Falešnými hráči a Plíharmonyjí. Čtyřikrát vyhrál Portu a vydal více než desítku alb. Za to poslední, Vzduchoprázdniny (2012), získal hudební cenu Anděl v kategorii Folk & Country.

Čtěte takéKarel Plíhal

Plíhal složil také hudbu k několika inscenacím olomouckého divadla a zhudebnil básně Josefa Kainara. Režíroval nahrávání alb některých svých kolegů. V roce 2006 vydal výbor svých básniček Jako Cool v plotě, který ilustroval Miroslav Barták. V roce 2015 vydal výběr ze svých písní z let 1990 až 2005 s názvem Skříň s beduíny.

Navzdory své značné popularitě je Karel Plíhal velmi plachý a na koncertech řeší blízkost obecenstva například tím, že má reflektory nastavené proti očím, aby posluchače neviděl zřetelně.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související