Karel Poláček. Muž tragického osudu, který rozdával smích

Významný představitel českého humoristického románu Karel Poláček se narodil 22. března 1892. Jeho prvotina Povídky pana Kočkodana ho sice stála místo na ministerstvu, ale ukázala mu, kde bude ležet těžiště jeho úspěchu. Příběhy z kalendáře dále prozradí, že se přihlásil kvůli své družce dobrovolně do transportu a svého slavného románu Bylo nás pět se už nedožil.

Právě humoristický žánr mu přinesl klíčové úspěchy. Tím největším byl ve třicátých letech román Muži v offsidu, ve čtyřicátých pak jednoznačně Bylo nás pět. Jeho vydání se už ale Karel Poláček nedočkal. V době protektorátu byl coby Žid nejprve propuštěn z Lidovek a posléze úplně ztratil možnost publikovat.

Do transportu následoval svoji družku

Poslední román, který vyšel za jeho života, byl Hostinec u kamenného stolu z roku 1941 vydaný pod jménem malíře Vlastimila Rady. Karla Poláčka nakonec potkal stejný osud jako více než 80 tisíc českých Židů.

Roku 1943 byla do transportu do Terezína povolána jeho družka Dora Vaňaková a Poláček se dobrovolně přihlásil s ní. Neopustil ji ani o rok později, když byla deportována do Osvětimi, kde byla záhy zavražděna. Poláček sám zemřel v lednu 1945 v koncentračním táboře Gleiwitz II.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Petr Kukal
Spustit audio

Související