Karlovarsko je rájem vážek, říká odonatolog Miloš Váša

26. květen 2022

Když je vážka modelem. Odonatolog a vášnivý fotograf Miloš Váša se věnuje focení vážek. Kde je hledá a jak probíhá focení, prozradil v rozhovoru.

„Věnuji se vážkám. Odonata je latinsky vážka. Náplní práce odonatologa je pohybovat se v terénu, zkoumat život vážek, hledat, kde se vyskytují a takové věci. Už v dětství jsem si všímal zvláštních létajících zvířátek. Už jako malý jsem je zkoušel fotit a říkal jsem sil, že až budu velkej, chtěl bych se tomu věnovat,“ přiblížil svou práci Miloš Váša.

Pro ty nejlepší záběry vstává i ve tři hodiny ráno. „Nejlepší je vyrazit po ránu. Znamená to vstát třeba ve tři hodiny ráno, dopravit se na nějakou lokalitu, o které víte, že tam vážky jsou. Vážky jsou po noci ztuhlé, orosené, v podstatě kolem nich můžete tančit a oni jen sedí a čekají, než oschnou a budou moct odletět,“ řekl.

Karlovarsko je podle něj rájem vážek: „Jezdím po celé republice za vážkami, ale tady přijdete k rybníkům a vidíte spousty vážek, což jinde tolik nebývá. Je to dané asi tím, že je tady spousta tůněk a propadlin z šachetní činnosti, to je pro vážky ráj. U bývalé retenční nádrže jsem našel 37 druhů, což je vlastně víc jak polovina druhů, které žijí v republice.“

Spustit audio