Karlovarský kraj pozastavil plánovanou rekonstrukci Domova Matyáš v Nejdku

27. květen 2022 09:35

Během necelého půl roku vzrostla cena plánované rekonstrukce Domova Matyáš v Nejdku na Karlovarsku o 150 milionů korun. Nově by tak stála téměř půl miliardy. Karlovarský kraj teď kvůli tomu přípravy projektu pozastavil.

Ceny stavebních materiálů a prací komplikují rekonstrukci Domova Matyáš v Nejdku. Přípravy 12 let plánovaných oprav teď Karlovarský kraj pozastavil. Podle aktuálních cen by totiž stály až o 150 milionů víc než byl odhad na konci roku.

Domov je ale na nutnou rekonstrukci připravený. Poslední velkou opravou byla výměna střechy v roce 2010. Od té doby řeší neustále různé havarijní stavy. Pavilon, kde měly opravy začít, je vystěhovaný a klienti jsou v náhradních prostorách.

Projekt rekonstrukce domova dokončil Karlovarský kraj v prosinci loňského roku. Tehdy byly odhadované náklady zhruba 320 milionů korun, dnes je částka výrazně vyšší. „Stouply ceny stavebních materiálů, veškerých staveb a do toho inflace. Dneska se dostáváme až na částku 460 milionů korun v aktuálních cenách,“ potvrdil krajský radní Robert Pisár z hnutí Starostové a nezávislí

Váhání kraje, jestli rekonstrukci domova zahájit nebo ne, kritizují opoziční zastupitelé z hnutí ANO. Oni sami ale v době vedení kraje v opravách nezačali. „Projekt byl částečně připraven, ale rozhodly jsme se jít jinou cestou a chtěli jsme postavit nový domov. Už v té době byly náklady tak vysoké, že jsme se dohodli, že se vrátíme k tomu starému projektu,“ vysvětlil bývalý hejtman Petr Kubis.

O tom, jestli bude rekonstrukce domova v plánovaném rozsahu i za vyšší náklady, chce kraj rozhodnout v následujících týdnech. Kvůli plánované rekonstrukci domov už od loňska nepřijímá nové klienty.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio