Karlovy Vary se o víkendu stanou hlavním městem triatlonu

11. září 2020 08:30

Karlovy Vary ode dneška hostí Světový pohár v triatlonu. Navzdory koronavirové pandemii na západ Čech dorazila elita tohoto sportu, včetně úřadujících mistrů světa.

Karlovy Vary měly původně hostit Světový pohár na konci srpna, kvůli dřívějším obavám z cestovních omezení ale pořadatelé akci posunuli o dva týdny do první poloviny září. Karlovarský závod je teprve druhou zastávkou Světového poháru v této sezoně – nedostatek soutěžních příležitostí proto na západ Čech přilákal triatlonovou elitu.

Na trať, kterou pomáhali stavět i vězni, vyrazí třeba dvojnásobný olympijský medailista Brit Jonathan Brownlee nebo aktuální mistři světa – Brownleeho krajanka Georgia Taylor Brownová a Francouz Vincent Luis.

„Jak je to jeden z mála závodu, tak ti závodníci samozřejmě jsou hladoví. Individuálně trénují a pak tu energii, kterou v sobě mají nastřádanou, potřebují někde vydat. I těm závodníkům top elity ubíhají roky. Posun olympiády, posun akcí, ubíhají jim ty nejlepší roky, které mají,“ dodal předseda České triatlonové asociace Antonín Bauer.

V předchozích dvou letech triumfovala v závodě žen Vendula Frintová. Ta ale letos i kvůli silnému zahraničnímu obsazení na další obhajobu nepomýšlí. „Zlatý hattrick upřímně nevidím. Konkurence je letos opravdu obrovská. Sešlo se tu v podstatě to nejlepší, co v současné době na světě je, takže pro mě bude nějaká obhajoba opravdu těžká,“ řekla Frintová.

Organizátoři doporučují: Vezměte si roušky

Diváky v plaveckém areálu Rolava, a poté na okruzích v centru města, čekají jen ta nejnutnější hygienická opatření. Jejich počet nebude limitovaný, organizátoři přesto vybízejí návštěvníky, aby si vzali roušky. Přísnější podmínky musí naopak splňovat závodníci.

„Každé ráno budou testování na saturaci krve a měření teploty. Pokud by tyto faktory naznačovali, že mohou mít nějakou chorobu, půjdou do izolace a následně na koronavirový test,“ popsal ředitel závodu Vladimír Malý. Světový pohár v triatlonu začíná dnes kláním žáků. Hlavní souboj na 1,5 kilometrů plavání, 40 kilometrů cyklistiky a 10 kilometrů běhu je na programu v neděli.

Omezení v dopravě během závodů najdete zde.

Spustit audio