Kašperk zahajuje sezónu. Budou se slavit Velikonoce, narozeniny Karla IV. a přijedou i Kašpaři

30. březen 2022 19:52, aktualizováno

Na nejvýše položeném královském hradě v Čechách, šumavském Kašperku, začne letošní sezona v pátek 1. dubna. Návštěvníci se mohou během jara těšit už tradičně na divadelní spolek Kašpar nebo na novou prohlídkovou trasu pro děti. Velkým lákadlem pak bude oslava výročí narození zakladatele hradu Karla IV.

„Od 1. dubna bude brána hradu otevřena o víkendech, o Velikonocích navíc i v pátek a v pondělí. V dubnu to dělá celkem 12 otevíracích dnů vždy od 10 do 17 hodin. Těšit se můžete na naše zkušené průvodce, po zimní přestávce totiž zahajují sezonu ti nejvyzrálejší a nejzkušenější. Na volně přístupné nádvoří bude otevřené i občerstvení, takže si můžete posedět,“ uvedl kastelán hradu Václav Kůs.

Koncem dubna se bude hrát na Kašperku divadlo, tradičně vystoupí pražský spolek Kašpar. „Letos jsme s Jakubem Špalkem vymysleli zase něco nového. Tentokrát to bude komornější večerní představení v hradním purkrabství. Zrovna tu stavíme nové pódium. Bude pod střechou ve vytápěných prostorách, takže nás nepřekvapí ani rozmary šumavského jara. Vůbec poprvé budou uvedeny dvě černé komedie od současného britského autora Martina McDonagha. Od 21. dubna hrajeme dvakrát vždy od čtvrtka do soboty, celkem šest představení. Od 19. do 21. května lze pak ve stejných prostorách vidět Erbenovskou klasiku Kytici, kde hrají Jan Potměšil a Jakub Špalek. Jejich originální inscenace zahrnuje dokonce i loutkohru. Všechny vstupenky i termíny najdou zájemci na www.kasperk.cz,“ vyjmenoval Václav Kůs.

Na divadlo naváže oslava výročí Karla IV.

„Doba středověku ožije na Kašperku o víkendu 7. a 8. května. Program pro malé i velké se bude po celý víkend odehrávat na hradním nádvoří, které obsadí kejklíři, šermíři, trubadúři a další. Půjde nejen o zajímavou podívanou, ale každý si zde může vyzkoušet například střelbu z kuše či luku, ražbu mincí, výrobu pečetí a další nejrůznější dobové aktivity, jako je třeba rýžování zlata. O týden později v sobotu 14. května se uskuteční přechody po laně mezi oběma věžemi ve výšce 26 metrů nad prostorem bývalého paláce. Tohoto nevšedního artistického kousku se zhostí zkušení provazochodci z Jablonce. Veřejnost si také ten den bude moci vyzkoušet úskalí provazochodectví v bezpečné výšce na hradním nádvoří,“ popsal kastelán.

Novinkou letošní sezony bude další prohlídková trasa pro děti. „Určena je pro děti od 11 let a spouštíme jej už teď na jaře, zejména pro školní výpravy, které se nám po dvou letech epidemie konečně navrátily. V tomto okruhu se naši mladší návštěvníci dozvědí ledacos zajímavého o profesích kameníků a zedníků, tedy jak se ve středověku získával kámen, čím se opracovával a kterak se zdily středověké stavby, jež přetrvaly do dnes, jako třeba hrad Kašperk. Nakonec si můžou zdění na sucho i samy vyzkoušet,“ dodal Václav Kůs.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio