Katarakta neboli šedý zákal je celosvětově nejčastější příčinou poruchy zraku. Léčit se dá operativně

21. květen 2020

Mezi refrakční operace patří laserové operace, výměna oční čočky a vložení speciální nitrooční čočky. Pro určitého klienta je vhodná jedna, maximálně dva typy zákroků.

Šedý zákal v počínajícím stádiu má spousta lidí. Dokud nevadí ve vidění, není nutné ho operovat. Pokud ale začnete vidět rozmazaně, jako přes průklepový papír, máte okolo předmětů duchy, zhorší se vám noční vidění a musíte častěji měnit brýle nebo kontaktní čočky, pak nastal ten pravý čas na operaci.

Šedý zákal

Operace se provádí většinou ambulantně nebo s jednodenní hospitalizací. To znamená, že přijdete do nemocnice ráno v den operace a po krátkém odpočinku po operaci nebo druhý den po kontrole oka z nemocnice odcházíte. Operaci hradí zdravotní pojišťovna.

Jen pokud pacienti chtějí speciální nitrooční čočky, které řeší třeba vyšší dalekozrakost, krátkozrakost, astigmatismus, stařeckou vetchozrakost apod., tak ty nejsou plně hrazené. Šedý zákal v pokročilém stadiu vede ke slepotě, nečekejte. Pokud cítíte nějaké problémy, určitě navštivte svého očního lékaře.

autor: Bořek Volný
Spustit audio