Katedrála svatého Víta. Chybělo málo a památka zůstala torzem

Katedrála svatého Víta byla vysvěcená 12. května 1929. Přitom chybělo málo a památka zůstala torzem. V době národního obrození se národ skládal na Národní divadlo, ale na katedrálu jako by všichni zapomněli. Základní kámen položili už v době Karla IV.. Po staletí nedokončená stavba zažila požár, drancování i dělostřeleckou palbu. Ještě v polovině 19. století se o ní psalo jako o impozantní zřícenině uprostřed hlavního města Čech.

Vše změnil až zvláštní sen jednoho zdánlivě obyčejného kněze. Václav Michal Pešina z Čechorodu měl opakované vidění, že on je tím vyvoleným, kdo katedrálu zachrání a dostaví. Zdálo se to jako nesplnitelný úkol, ale cesty boží jsou nevyzpytatelné. Díky shodě řady okolností Pešina nakonec ovlivnil veřejné mínění do té míry, že se po jeho smrti skutečně rozjela sbírka na dostavbu gotického klenotu.

Katedrála neměla funkční varhany

Na projektu se podílelo několik architektů. Nejvýraznější otisk zanechal Josef Mocker, který kvůli odvážnému návrhu čelil nenávistné kampani, že katedrálu zničil. Práce na dostavbě trvaly déle než padesát let, přesto v době vysvěcení chrám ještě nebyl hotový a práce probíhají vlastně dodnes. Třeba až v roce 2012 se na věž vrátily tři zvony, které byly roztaveny během první světové války.

V době vysvěcení katedrála neměla ani funkční varhany, které jsou duší každého kostela. Provizorní a poruchový nástroj je v chrámu dodnes, ale to se brzy změní. Hlavní lodí se rozezní zvuk nových varhan a katedrála bude po téměř 680 letech konečně dokončena.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.