Kateřina Neumannová

22. leden 2009

Čtvrtečním hostem Lucie Výborné byla olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová. Jak nesla pád z nejvyšších příček popularity až do jejích nejnižších pater poté, co se ujala organizace mistrovství světa v klasickém lyžování, které se uskuteční letos v Liberci? "Život není o tom být na piedestalu a oslavovaná celým národem. Když jsem skončila s aktivním sportem, měla jsem jiné cíle než chodit po besedách a vzpomínat, jaké to bylo, když jsem vyhrála olympiádu." V pátek 23. ledna bude hostem neuropatolog František Koukolík.

Nejasnosti kolem odvolání Romana Kumpošta, podle některých nedodržený slib Kateřiny Neumannové, že Josef Jindra nebude do mistrovství zasahovat - to jsou časté důvody, proč část novinářů a veřejnosti na úspěšnou běžkyni na lyžích zanevřela. Přidala se však i nepopulární nutnost financovat liberecký šampionát z veřejných prostředků.

"Ta chyba se stala podstatně dříve," vysvětluje Kateřina Neumannová. Kolik šampionát bude stát a to, že bude třeba jej podpořit ze státního rozpočtu, totiž nebylo jasně řečeno už na počátku. Veřejnost tak na tuto skutečnost nebyla připravena. Organizátorka šampionátu dodává: "Podpora státu je všude ve světě obvyklá, jen u nás se to řeklo příliš pozdě."

Kateřina Neumannová v této souvislosti oceňuje přístup ministra financí Miroslava Kalouska. Ten šampionát podpořil a mimo jiné prohlásil: "Je-li tento výdaj mikroukázkou toho, proč nemohou být v České republice olympijské hry, nebyly to vyhozené peníze."

Domnívá se vlastně Kateřina Neumannová - po svých zkušenostech s organizací letošního šampionátu v klasickém lyžování - že by Češi byli schopni uspořádat olympijské hry? "Samozřejmě jako sportovec bych ráda řekla, že ano, ale myslím, že naše společnost na to ještě není připravená."

Zajímá-li vás například to, co Kateřina Neumannová odpovídá na otázku, zda by si na sebe profesionální sport neměl vydělávat sám, či jak dnes vzpomíná na svůj triumf na olympiádě v Turíně, poslechněte si celý rozhovor v našem Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru s Kateřinou Neumannovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio