Kateřina Pavlíková učí mladé talenty hrát na saxofon, také vytváří umělecká díla s manželem výtvarníkem

22. říjen 2022

Saxofonistka Kateřina Pavlíková vystupuje jako sólistka se symfonickými orchestry, věnuje se i komorní hře. Zároveň je podle svých slov docela přísnou učitelkou, vyučuje na konzervatoři a také základní umělecké škole.

Z rodiny hudebníků přitom nepochází. „Maminka je zubařka a otec programátor. Babička z otcovy strany, kterou jsem nepoznala, ale vystudovala hru na klavír, takže to jsou asi geny z téhle strany,“ prozrazuje.

Kateřina Pavlíková žije ve Volarech na Šumavě, kde vyučuje hru na saxofon na základní umělecké škole a také vede orchestr, do kterého se snaží zapojit žáky všech hudebních oborů.

Zároveň jezdí vyučovat na konzervatoř v Českých Budějovicích. „Všeobecně trend dnešní generace je takový, že jim všechno dáme za co nejmenší snahu a úsilí. Když jsme my chtěli na konzervatoř, bylo nás dvacet a brali tři, dneska jsme rádi, že vůbec někdo k talentovým zkouškám přijde, a pak ještě mají pocit, že by všechno měli mít zadarmo. Jsou ale samozřejmě výjimky, které mají motivaci, odhodlání a chuť dělat něco pořádně,“ komentuje.

Čtěte také

Všechny své aktivity vnímá Kateřina Pavlíková jako propojené. „Na základní umělecké škole si vychovávám saxofonisty, kteří pak odcházejí na konzervatoř. Tam si zase vychovávám své budoucí spoluhráče, třeba se dvěma studentkami teď hraji v triu. Dokonce i naše dcera hraje na saxofon,“ říká.

Čím je starší, tím více pro ni podle jejích slov hudba znamená. „Každý den hraji minimálně dvě hodiny. Nejde jen o to, že stále musím cvičit, ale vnímám to i jako možnost nějakého dalšího rozvoje, osobního posunu,“ vysvětluje.

Ohlasy vzbudila také její umělecká spolupráce s manželem, výtvarníkem Vítem Pavlíkem. Před časem byly její výsledky vidět například v galerii Českého rozhlasu České Budějovice. „Manžel promítal různé barevné motivy na mé tělo a poté to fotil jako umělecký akt. Také jsme měli projekt, kde jsem já hrála s elektronickou hudbou a on k tomu vytvářel obrazy,“ prozrazuje Kateřina Pavlíková.

Spustit audio

Související