Kateřina Rudčenková: Niekur. Dramatická báseň o česko-litevském přátelství (na věčné časy)

8. prosinec 2020

Chytrá, upřímná a trpce vtipná zpověď pojednávající o milostném vztahu mladé české spisovatelky a staršího litevského básníka, kteří se potkávají na literárním stipendiu v Německu. Hru, za niž  Kateřina Rudčenková získala 2. cenu v dramatické soutěži Cen Alfréda Radoka za rok 2006, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Petr Mančal, Kateřina Dušková
Osoby a obsazení: Kornelius (Jaroslav Haidler), Agnes (Jana Stryková), Siamská dvojčata (Nataša Gáčová), německý hlas (Till Janzer) a německý hlas (Christian Erich Rühmkorf)
Dramaturgie: Petr Mančal
Hudba: Ladislav Železný
Režie: Kateřina Dušková
Natočeno: v roce 2007

Poněkud nezvyklý název Niekur znamená v litevštině Nikde. Děj hry je rámován tvůrčím pobytem umělců z celého světa, kteří se sjeli na několik měsíců do německého zámečku Wiepersdorf. Češka Agens tu píše drama o dvou siamských dvojčatech srostlých hlavami a navazuje milostný vztah s litevským básníkem Korneliem. Co všechno takový vztah přináší, to je námětem rozhlasového debutu Kateřiny Rudčenkové, autorky známé autobiografickým způsobem psaní. Ani v této hře se nevyhýbá detailnímu popisu intimních sfér lidského života a osobitě analyzuje mužský a ženský pohled na svět.

Dramatickou báseň o česko-litevském přátelství (na věčné časy) – jak zní podtitul hry – připravila režisérka Kateřina Dušková. V titulních rolích uslyšíte Janu Strykovou, Jaroslava Achaba Heidlera a Natašu Gáčovou.

autoři: Petr Mančal , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.