Katolická církev umí obejmout, ale ne každému je to sevření příjemné, říká Ján

27. říjen 2022

V následujících týdnech nabídne Radio Wave sérii Sdílení věnovanou queer lidem ze Slovenska. V prvním díle promluvil Tomáš, další příběh sdílí muž, kterému pro účely tohoto rozhovoru říkáme Ján. Vyrůstal na malé slovenské vesnici v přísně katolické rodině a náboženství později i sám učil. O své identitě začal ale pořádně přemýšlet až po třicítce. Je na slovenské vesnici místo pro diverzitu? A je katolická církev ze své podstaty skutečně milující a přijímající vůči všem?

„Narodil jsem se do úplné milující rodiny, založené na křesťanských a vesnických hodnotách,“ říká Ján. Víra, náboženství a církev nebyly pro jeho rodinu pouze slovy, ale spíš žitou každodenností – něčím neodmyslitelným, bez čeho by ani on sám nebyl tím, kým je dnes. Může se sice zdát, že hodnoty katolické církve jsou v přímém rozporu se životem, který si Ján zvolil, to ale sám odmítá. „Její hodnoty jsou přece třeba láska a trpělivost. Církev skutečně umí přijmout a obejmout všechny, jen ne každému je toto sevření příjemné.“

Čtěte také

Na to, aby si pokládal identitární otázky, ale dlouho neměl čas. Ve čtrnácti odešel na převážně dívčí internát do většího města a tam i v rodině byly otázky sexuality vždycky spíš tabu. Jána pak zcela pohltilo studium filozofie, psychologie a různých teologických směrů. „Nebyl zkrátka prostor se nad sebou zamýšlet,“ vysvětluje.

I Jánův příběh má ale šťastný konec – zhruba v pětatřiceti, už jako respektovanému učiteli, bylo jemu i jeho rodině jasné, že konvenční způsob života s manželkou a dětmi asi nebude nic pro něj. Rozhodl se tedy opustit Slovensko a odtrhnout se od bllízkých, přátel i svého studentstva.

„Mrzí mě, že jsem tam ty mladé lidi, kteří za mnou chodili pro radu nebo si jen tak popovídat, nechal. Určitě by ale pochopili, že stejně tak, jako jsem pomáhal jim, musel jsem nejdřív pomoct hlavně sám sobě, aby mi nedošla energie.“

Jaký byl Jánův odchod ze Slovenska? A má dnes v Česku kromě svého partnera skupinu přátel, na kterou se může obrátit? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.