Kauza Tomáš Král? Spolupráce s StB tam byla. Je na svazu, jak se k tomu postaví, říká Procházka

Hradec Králové a Pardubice jsou v české lize největším derby, které má skvělou atmosféru, Kladno a Zlín se trápí, hodnotí českou hokejovou ligu bývalý hokejista Martin Procházka. V Radiožurnálu Sport mluvil o kauze prezidenta českého hokeje Tomáše Krále, který spolupracoval s StB, a také o tom, jak by se měla hokejová soutěž změnit nebo o hráčích z NHL v extralize.

Prezident českého hokeje Tomáš Král na tiskové konferenci promluvil o údajné spolupráci s StB. Jak celou kauzu vnímáš?

Čtěte také

Trošičku mě to překvapilo, protože v zákulisí se už delší dobu šuškalo, že vyšly nějaké tiskoviny s tím, že spolupracoval s StB. Včera se k tomu vyjádřil tak, že to potvrdil, spolupráce tam byla, vysvětloval v několika bodech, že v podstatě informoval o ničem. Otázka je, co s tím dál. Tomáš Král se k tomu postavil tak, že se nemá za co omlouvat, nic neprovedl, byl to 18letý kluk, který přišel na vojnu a že to tam bylo takhle celkem normální. Je to jeho názor, postavil se k tomu tak, že o jeho působení bude rozhodovat výkonný výbor. Takže teď je to na svazu, ten se k tomu musí postavit.

S mikrofonem za hokejem 16:30-20:00. Poslouchejte zápasy 9. kola nejvyšší domácí hokejové soutěže s reportéry Radiožurnálu Sport, kteří v živých vstupech komentují vývoj utkání.

V případě, že bys vedl český hokej, co bys změnil jako první?

Měly by se zúžit soutěže v mládežnických kategoriích. Pokud se budou hrát zápasy, kde jsou dvouciferné výsledky, tak to jsou zbytečné zápasy jak pro tým, který góly dává, tak pro tým, který góly dostává. Určitě bych se inspiroval v NHL, kde ročník má několik kategorií a hrají mezi sebou top týmy a top hráči. A pokud hráči budou hrát se stoprocentním nasazením, tak se z nich dají vyrobit skvělí hráči.

Myslíš, že se bude v aktuální sezoně o sestupu rozhodovat jen mezi dvojicí Kladno, Zlín?

Čtěte také

Zatím tomu tak nasvědčuje. Kladno, Litvínov, Zlín se trápí, jsou dole. Utkání nejsou jednoduchá, nepadalo moc branek, je to spíš boj na ledě. Není to žádný hezký hokej.

Utkání Kladna se Zlínem rozhodl Kanaďan Kyle Wood, jedna z posil Kladna. Jaké jsou podle tebe důvody pro příchod hráčů ze zámoří do extraligy?

Jedna věc je, co si vybírají týmy, které mají velký rozpočet, třeba Brno – Peter Mueller je obrovská hvězda naší extraligy, má tady skvělé podmínky. Pardubice také skvěle doplnily, mají Jeremie Blaina… Pak přišlo šest hráčů ze zámoří do Kladna, ale tam to bylo těžké. Kladno postoupilo na poslední chvíli do extraligy a Jaromír Jágr jako majitel neměl jinou možnost. Trh byl rozebraný, a tak nebral šest hráčů ze zámoří.

Teď je otázka, jak tito hráči budou produktivní, jestli to jsou hráči do první nebo druhé pětky. Vždy jsem zastával to, že pokud to není hráč do první nebo druhé lajny, tak by tady neměl hrát. A samozřejmě je to obráceně – když hráč jde do zahraničí, tak počítají s tím, že to je posila pro tým a bude hrát minimálně v prvním, druhém útoku. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související