Každé ráno říkám, Adonaj, děkuju a prosím Tě, ještě aspoň do večera. Filmový novinář Jan Jelínek vypráví o svém životě

22. říjen 2021

„Jestli jsem odpustil? Nebo smrt za smrt? Chytám včely a čmeláky a nosím je ven z domu, aby neumřeli, já neumím zabít nic. I kdybych potkal konkrétního člověka, který vraždil, nedokázal bych to. A ani bych mu asi nedokázal vyčítat. Jak?“ Filmový režisér a spisovatel Jan Jelínek vstoupil do povědomí čtenářů svou knihou A kde byl Bůh…?, v níž shromáždil autentické výpovědi lidí přeživších holokaust. Ve vltavských Osudech se ohlíží za svým životem. Poslouchejte on-line.

Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Technická spolupráce: Ladislav Čurda
Premiéra: 18. 10. 2021

Jan Jelínek se narodil 19. července 1940 v Praze do rodiny obchodníka Josefa Jelínka a Marie, rozené Ledererové. Manželství bylo smíšené, maminka byla židovka. Rodina žila v Liberci, kde měl otec obchod s textilem.

Když byla za války Marie povolána do transportu, otec se rozhodl rodinu ukrýt v Hořepníku u Pacova. „Já jsem ven chodil, ale maminka byla pět let zavřená v malé místnosti, ven vycházela jen na zahradu za bezměsíčných nocí. Myslím, že ji to napořád poznamenalo, po válce se už málokdy zasmála,“ říká Jan.

Čtěte také

Po válce otec rodinu převezl zpět do Liberce, ale už v roce 1947 zemřel. Maminka se třemi dětmi přesídlila do Nymburka. „Maminka dlouho čekala, jestli se z rodiny někdo po válce vrátí, ale takřka všichni zahynuli v koncentrácích.“

Jan odmaturoval na nymburském gymnáziu. Už tehdy ho zaujal film, takže se přihlásil na FAMU. Přijat ale z kádrových důvodů nebyl. Narukoval na vojnu, oženil se a se ženou se usadili v Mladé Boleslavi, kde začal pracovat v Osvětovém domě. Staral se o mladé fotografy a amatérské filmaře.

V 60. letech se dostal na žurnalistiku, kterou absolvoval a v roce 1968, a nastoupil do Krátkého filmu, kde více než dvacet let natáčel reportáže pro Československý filmový týdeník a později dokumenty a zakázkové filmy.

A kde byl Bůh?

V polovině 90. let začal režisér Steven Spielberg filmově zaznamenávat vzpomínky pamětníků holokaustu. Archiv pro budoucí generace má i českou účast. Právě k té se přihlásil Jan Jelínek. „Musel jsem přijít na školení. Američani měli úplně jiný způsob práce než my. Každého ze zpovídaných jsem navštívil den dva předem, probral s ním všechno možné, ptal jsem se, zajímal se, podněcoval, aby věděl, do jaké hloubky a co nás zajímá. Ten dotyčný člověk si pak určil místo ve svém bytě či domě, kde chce sedět, musel mít k ruce sklenici s vodou a kapesník a musel tam být v době natáčení sám, jen se štábem. A točilo se bez přestávky.“ Jan Jelínek natočil na padesát rozhovorů, které vyšly i v knize A kde byl Bůh...?

Sám Jan Jelínek má s tématem holokaustu bohaté zkušenosti. Dokázal by dnes odpustit? Bojí se smrti? I o tom přemýšlí v pětidílných Osudech.

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio