Každý desátý Čech nakoupí dárky na poslední chvíli na čerpací stanici

23. prosinec 2015

Dvě pětiny mužů a necelá čtvrtina žen, tolik lidí zamíří pro vánoční dárky 23. prosince nebo během Štědrého dne. Alespoň to vyplývá z průzkumu pro jednu z čerpacích stanic. Pumpy většinou přijdou na řadu až 24. prosince. Ještě před tím lidé často využívají nákupů na internetu. Největší zájem je o pobytové a zážitkové vouchery.

Poukázky zakoupené na internetu si mohou zákazníci hned vytisknout a mají tak dárek během několika minut.

„Když se dívám na cenu průměrného nákupu právě před Štědrým dnem, tak je opravdu vyšší než v předvánočním čase. Pobyty jsou často kolem dvou tisíc korun za jeden voucher,“ říká Petr Kováčik, ředitel vyhledávače slev Skrz.cz.

Opozdilci na čerpacích stanicích většinou nakupují to, co mají aktuálně stanice na výběr, tedy alkohol, cukrovinky, doplňky do auta nebo plyšáky. Těch je většinou na benzinkách největší výběr.

Lidé ale musí počítat s tím, že ceny na pumpách jsou několikanásobně vyšší než ty v obchodech.

Podle průzkumu pro jednu velkou čerpací stanici tam dárky nakupují hlavně muži. Ve Středočeském kraji má zkušenost s nákupem dárků na pumpách každý pátý Čech. Zatímco v metropoli a na Moravě na čerpací stanici vánoční dárek koupilo necelých sedm procent lidí.

autor: bkl
Spustit audio