Kde pořídit elektronickou dálniční známku

4. listopad 2020 10:00

Za měsíc v Česku začne prodej eZnámek. Ty od Nového roku po 25 letech nahradí nalepovací viněty. K mání budou on-line, v samoobslužných kioscích a v síti obchodních míst.

Konec neustálého nalepování a strhávání papírových kupónů z předních skel. Po pětadvaceti letech přechází Česko na elektronické dálniční známky. Platit budou od Nového roku. Řidiči si je můžou koupit už v prosinci. A to na internetu, ve vybraných pobočkách České pošty, nebo na čerpacích stanicích EuroOil.

Čtěte také

Pozor na omyl při zadávání SPZ

Při nákupu na stránkách www.edalnice.cz (od prosince) stačí zadat jen svoji registrační značku a vybrat typ známky. SPZ si raději několikrát zkontrolujte. Pokud ji napíšete špatně, chybu zpětně nelze opravit. Naopak motoristé, kteří si eZnámku koupí na poště nebo na čerpací stanici a udělají chybu, mají možnost do čtvrt hodiny objednávku reklamovat.

"Když dojdete k autu a zjístíte, že to vlastně není vaše espétetka. Tak se vrátíte a řeknete, že jste se spletl. Do těch 15 minut má možnost obsluha provést změnu v systému a pro vás se nic neděje," říká Lucie Bartákova ze Statního fondu dopravní infrastruktury.

eZnámka: Elektronická dálniční známka 2021

Ceny beze změny, klouzavá platnost

Ceny dálničních známek zůstanou stejné jako v roce 2020. Desetidenní bude stát 310, měsíční 440 korun a roční 1500 korun. Novinkou je, že začátek platnosti kupónů si řidiči můžou nastavit libovolně.

"Nebude nezbytně nutné časové ohraničení, které známe z té papírové viněty, ale bude se vázat na to, jak si každý nastaví svůj režim. Nicméně bude si ho moci koupit ve třech časových pásmech. To je roční časové pásmo, měsíční časové pásmo, nebo desetidenní," popisuje ministr dopravy za hnutí ANO Karel Havíček.

Čtěte také

Ekologická vozidla se slevou

Výhodu budou mít ekologická auta, třeba elektromobily nebo auta na vodík. Kupovat si ji nemusí ani někteří lidé se zdravotním postižením. Padesátiprocentní slevu na známku pak budou mít auta na stlačený zemní plyn nebo biometan.

Zaplacení dálničního poplatku budou hlídat i mýtné brány.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio