Kde se sedělo nejhůř a proč. Kniha Vězení jako zrcadlo společnosti mapuje historii našeho vězeňství

1. prosinec 2022

Mezinárodní cenu Egona Erwina Kische letos získala kniha Vězení jako zrcadlo společnosti historičky Kláry Pinerové, psycholožky Kristýny Buškové a sociálního antropologa Michala Louče. „Začali jsme se zajímat o Jáchymov v rámci spolku politictivezni.cz a zároveň jsme se všichni tři zabývali 50. lety. Ze společných diskusí vyplynulo, že výzkum vězeňství v podstatě končí rokem 1960, tak jsme si řekli, že bychom mohli společně něco vyzkoumat,“ popisuje začátky Pinerová.

Kniha s podtitulem Nerovný souboj vědy, politiky a humanity 1965–1992 je tak výsledkem mezioborového výzkumu, ve kterém chtěla trojice překonat dva tradiční pohledy na československé vězeňství. „Skupinu disidentů / politických vězňů a bývalých pracovníků vězeňství, kteří dnes píší o historii, jsme rozšířili o dozorce, psychology nebo pedagogy, kteří ve věznicích pracovali,“ vysvětluje Louč.

Bušková dodává, že co se týče rozhovorů pro knihu, nejhůře dosažitelná skupina byli bývalí dozorci. „Oni sami si uvědomují, že jejich pohled na věc se rozchází s tím, jak o tématu vězeňství společnost přemýšlí v současnosti. Je to skupina, která si nejvíc uchovala pohled té doby, co se týče zacházení s vězni.“

Práce s pamětníky bylo podle Louče zároveň i velké dobrodružství. „V dohledávání bývalých kriminálních vězňů nám pomohla řada organizací jako Probační mediační služba nebo centrum Rubikon v Karlových Varech. Při hledání bývalých dozorců by nás zase nenapadlo, že cestou, jak najít někoho z nich, mohou být kynologické spolky, lépe řečeno psi, kteří s nimi tenkrát byli v ostraze.“

Které věznice měly nejhorší pověst? Čeho Václav Havel litoval po prvním umístění do vazby? Kdo rozhodoval, do které věznice odsouzený člověk následně zamířil? Co v praxi znamená, když se řekne, že se do současného českého vězeňství vrací hledisko bezpečnosti? Poslechněte si celý rozhovor s Klárou Pinerovou, Kristýnou Buškovou a Michalem Loučem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.