Kdo dřív klikne, bere? Liberecký kraj kvůli rozdělování dotací nemocnicím podává předžalobní výzvu

13. květen 2021 17:07

Kritika způsobu přijímání žádostí o evropské dotace do zdravotnictví sílí. Liberecký kraj oznámil, že podal na ministerstvo pro místní rozvoj předžalobní výzvu. Požaduje, aby rezort peníze vůbec nezačal vyplácet. O co ve sporu jde, shrnula redaktorka Jana Pšeničková.

Způsob přijímání žádostí o evropské dotace do zdravotnictví možná skončí u soudu. Liberecký kraj podal na ministerstvo pro místní rozvoj předžalobní výzvu a žádá, aby rezort peníze vůbec nezačal rozdělovat.

Hlavní výhradou podle hejtmana Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj je to, že o tom, kdo evropské peníze dostane a kdo ne, rozhodovala rychlost přihlášení v systému. Tedy kdo dřív kliknul počítačovou myší.

Čtěte také

„Ten hlavní problém vidíme v tom, že ty projekty nejsou hodnoceny věcně, to znamená, že není hodnocena jejich kvalita, není například zohledněno, pro jak velký region ta nemocnice pracuje, o kolik pacientů se postarala v covidové krizi. Ty peníze byly navíc díky té klikací soutěži, nebo pseudosoutěži, rozdělené v rámci České republiky výrazně nerovnoměrně,“ řekl.

Půta také uvedl, že má informace i o tom, že některé nemocnice měly od různých poradců k dispozici takzvané softwarové roboty, tedy počítačové systémy, které žádost o dotaci podaly hned v prvním okamžiku, kdy to bylo možné.

Vedení regionu chce počkat do konce května, a pokud ministerstvo do té doby neuspořádá nové přihlašování, obrátí se kraj podle hejtmana Půty na soud a bude po něm požadovat, aby ministerstvu zakázal dotace rozdělovat.

Kritika nepřišla jen z Libereckého kraje

Způsob přijímání žádostí ale nekritizují jen v Libereckém kraji. Například ředitel pražské motolské nemocnice Miloslav Ludvík 12. května v České televizi řekl, že mu vadí například to, že peníze nezískají některé nemocnice, které se intenzivně věnují péči o pacienty v kritickém stavu, i když dotace měly být určené primárně pro ně.

Reakce ministerstva pro místní rozvoj

Mluvčí ministerstva Vilém Frček zatím nechtěl předžalobní výzvu komentovat s tím, že se by se k ní rezort měl vyjádřit později. Náměstek pro evropské a národní programy Zdeněk Semorád už 12. května řekl, že úředníci se budou při rozhodování o tom, kdo dotaci dostane a kdo ne, řídit 23 kritérii a teprve až při jejich splnění bude rozhodovat rychlost podání žádosti. Kritiku způsobu přijímání projektu odmítl taky premiér Andrej Babiš z ANO. Řekl, že všechny přihlášené projekty budou posouzené.

Unijní program REACT-EU má sloužit jako pomoc při zotavování z koronavirové krize. Na posílení zdravotnictví z něj může Česko získat 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity podle předchozích informací ministerstva pro místní rozvoj na modernizaci nemocnic, hygienických stanic, na péči o pacienty s rakovinou či pro seniory. První žádosti bylo možno začít podávat od 5. května a podle webu úřadu budou následovat ještě dvě výzvy od 14. a od 25. května.

V první výzvě je možné získat peníze na rozvoj a modernizaci pracovišť - ať už jsou to jednotky intenzivní péče nebo třeba anesteziologická a resuscitační oddělení.

Ze záchranného balíčku ale půjdou peníze i na nákup techniky a přístrojů - tedy třeba na pořízení magnetické rezonance, rentgenů, operačních lůžek nebo i těch pro plicní ventilaci. Zapojit se do programu mají možnost i hygienické stanice, které můžou získat peníze na laboratorní přístroje.

Poslední třetí výzva pak cílí na rozvoj laboratorních kapacit a infektologických pracovišť nemocnic.

Zdroj. iRozhlas.cz

autoři: Jana Pšeničková , Jiří Svatoš , reČRoL
Spustit audio

Související