„Kdo investuje do čisté energetiky, vyhraje.“ Biden vyzval k boji proti klimatické krizi

Spojené státy se po odchodu Donalda Trumpa ucházejí o roli lídra klimatické politiky. Na Den Země vyhlásil nový prezident Joe Biden, že jeho země zdvojnásobila své cíle na omezení emisí skleníkových plynů, ke kterým se zavázala v Pařížské dohodě. Na mimořádném klimatickém summitu vyzval americký prezident k podobnému kroku i ostatní státy.

Ne každého Biden oslnil. Skupina Rebelie proti vyhynutí mu přivezla vysvědčení – z růžových trakařů vysypala u Bílého domu kraví lejna. Aktivisté upozorňují, že podle vědců je na odvrácení klimatické katastrofy v budoucnu potřeba ještě rychlejší odklon od fosilních paliv, než nabízí Biden.

Čtěte také

Ovšem s politikou za Trumpa, ale i za Obamy je nový americký cíl nesrovnatelný – chce omezit do konce desetiletí emise skleníkových plynů nejméně na polovinu oproti roku 2005.

„Tyto kroky zajistí, že Amerika bude uhlíkově neutrální ekonomikou nejpozději v roce 2050. Naše emise ale tvoří méně než 15 procent z celého světa. Musíme přidat, všichni, a hlavně my, největší ekonomiky. Kdo bude jednat a výrazně investuje do svých lidí a čisté energetiky, vyhraje a bude mít ekonomiku odolnější a konkurenceschopnější,“ vyzval Biden na úvod dvoudenní virtuálního summitu, kterým chtěl také podnítit vlády celého světa, aby se přidaly.

Ambiciózní cíle

Své nové, ambicióznější cíle představily EU, Velká Británie nebo Japonsko. Navzdory roztržkám s Američany v jiných oblastech se jednání 40 státníků zúčastnili i prezidenti Číny a Ruska. Si Ťin-pching i Vladimir Putin, kterého Biden nedávno nazval zabijákem, přislíbili ochotu k mezinárodní klimatické spolupráci.

Prezident Brazílie Jair Bolsonaro, často kritizovaný za podporu ničení amazonského pralesa, si řekl o více peněz na ochranu této oblasti klíčové pro světové klima.

Skupinka aktivistů s klimatickými hodinami si k Bílému domu přinesla i velké podobizny světových lídrů, které program summitu uvádí jako účastníky
autoři: Jan Kaliba , prh
Spustit audio

Související