Kdo je Barack Obama trapu? Masivní nové tracky přiváží Chlöe, Maxo Kream nebo Fivio Foreign

15. září 2021
Topinky

Potřebujete lék na obnažené nervy? S utišující housovou medicínou z Los Angeles přispěchali Rush Davis & Kingdom, upřímný sebezpyt pro změnu ordinuje australská spojka Josef Salvat. Have Mercy!

Chlöe – Have Mercy

Credits: Chloe Bailey, Shane Lindstrom, Cherise Gary, Isaac De Boni, Jeremy McIntyre, Marquis Gasque, Michael Mule, Nija Charles, Tedra Wilson, Theron Thomas, Joseph L’Étranger
Label: Parkwood Entertainment / Columbia
Album: Have Mercy single

Sesterské duo Chloe x Halle existuje už pět let a získalo si pozornost Beyoncé, která je podepsala na svůj label Parkwood Entertainment a vydala jim úspěšné album Ungodly Hour nominované na tři Grammy. Teď se nicméně starší z obou sester Baileyových – Chlöe – vydává na sólovou kariéru a první (velmi povedený) singl Have Mercy ji nepochybně vystřelí ke hvězdám. Chlöe píseň poprvé zazpívala na předávání cen VMA v polovině září. O beat se postaral Murda Beatz (Travis Scott, Gucci Mane), který tady sampluje tři roky starý bounce hit Off The Chain od dua TT The Artist & UNIIQU3.

 

Rush Davis & Kingdom – Nerve

Credits: Dominique Rushon Davis, Ezra Rubin
Label: Fade To Mind / YoungArt
Album: Nerve single

Losangeleští umělci Rush Davis & Kingdom aktuálně vydávají svůj druhý společný singl Nerve pro značku YoungArt, za kterou stojí americká producentka a DJka TOKiMONSTA. Zatímco Kingdom se etabloval coby producent ovlivněný UK bass scénou a devadesátkovým R&B, Davisův dynamický popový vokál zpravidla doplňuje jeho éterickou zvukovou architekturu autentickým prožitkem a emocí. Na novém tracku dvojice, která se dala dohromady v roce 2013 na legendární losangeleské queer party Mustache Mondays, obalil Kingdom Davisovo poselství o zranitelnosti a sebedůvěře hřejivou housovou produkcí. „Nerve je o odvaze nutné k opravdovému propojení: podobně jako nervy v našem těle i spojování s ostatními nás zanechává odhalené a náchylné k pochybnostem, vášni, potěšení, extázi a bolesti. Ale jen díky tomu člověk opravdu žije. Je to nutný cyklus: cítit tlak, přijmout lekci, být sebevědomý,“ dodává k tématu tracku dvojice Rush Davis & Kingdom.

Maxo Kream – Big Persona ft. Tyler, The Creator

Credits: Emekwanem Ogugua Biosah, Tyler Okonma
Label: RCA
Album: Big Persona single

Na letošní říjen je připravené nové studiové album houstonského rappera, který si říká Maxo Kream. I když už má po třicítce, velké věci se od něj teprve čekají a aktuální singl Big Persona dokazuje proč. Kream se v něm potkává s Tylerem, The Creatorem, který mu dodal těžkotonážní beat s triumfálními dechy, a nečekaná spolupráce funguje dokonale. Maxo Kream ve skladbě prohlašuje, že je „Barack Obama trapu“, zatímco Tyler se chlubí svojí Grammy, kterou dostal za album IGOR.

 

Josef Salvat – I’m Sorry

Credits: Josef Salvat, Justin Parker, Nick Jarl
Label: Leafy Outlook
Album: I’m Sorry single

Australský hudebník Josef Salvat ohlašuje svou třetí desku razantní hitovkou I’m Sorry. Ta svým zvukem navazuje na jeho dosud nejvýraznější singl Open Season, který slavil nečekaný úspěch ve Francii a znát ho můžete i z naší rotace. Na nové skladbě, ve které se především omlouvá za všechny své chyby, Salvat prokazuje schopnost psát silné texty zabalené do hávu osmdesátkového soundu. V úspěšném tahu na branku mu navíc pomohla spolupráce s producenty Jarlym (Sigala, Lxandra) a Justinem Parkerem (hity Lany Del Rey nebo spolupráce Rihanny a Mikkyho Ekka). Za frenetickým klipem ke skladbě I’m Sorry stojí britský režisér Joel Barney.

 

Ray Blk – Over You ft. Stefflon Don

Credits: Rita Ekwere, Stephanie Victoria Allen, Emma Davidson Dillon, Fred Ball
Label: Island
Album: Access Denied

V Nigérii narozená, jižním Londýnem odchovaná songwriterka a zpěvačka Ray Blk vydala svůj debutový mixtape Havisham ještě v době, kdy k uživení potřebovala další zaměstnání. Kvůli potížím se samply ale mixtape nebylo možné šířit skrze obchody. K mainstreamu dnes sedmadvacetiletou hudebnici přiblížila před pěti lety až spolupráce se Stormzyho dvorním producentem Big 6ixem, která vedla k nadělené sloce od britského grimeového giganta na jejím debutovém EP Durt. Ray Blk se následně stala „nejlepším nováčkem“ roku 2016 podle britských hudebních cen MOBO a v tom následujícím už byla vyhlášena jako vítězka prestižní ankety BBC Sound Of. Na novince Over You, která se 1. října objeví také na očekávané debutové desce Access Denied, Ray Blk spojila síly s londýnskou rapperkou Stefflon Don – ta bývá označována za britskou odpověď na Nicki Minaj.

Fivio Foreign – Story Time

Credits: Maxie Lee Ryles III, Aswad Asif, Salio Bamba, Shpetim Bajrami
Label: RichFish/Columbia
Album: Story Time single

Když se vedou diskuze o tom, kdo bude další velká drillová hvězda po zemřelém Pop Smokeovi, nejčastěji jako odpověď padá jméno Fivio Foreign. S brooklynským rapperem ho pojilo blízké přátelství, Smoke mu výrazně pomohl k zviditelnění a Fivio Foreign je pár měsíců po jednatřicátých narozeninách na pokraji velkého průlomu. Nedávno zazářil jako host na desce Kanyeho Westa Donda a brzy by měl vydat debutové album B.I.B.L.E., se kterým mu Kanye West pomáhá v roli výkonného producenta. Aktuální singl Story Time vypráví příběh Foreignova zatčení, vězení a cesty k bohu. Za tučným, syrovým beatem stojí trio producentů AyooAA, SavBeats a 808k Antares.

 

Holly Humberstone – Scarlett

Credits: Holly Humberstone, Rob Milton
Label: Polydor
Album: The Walls Are Way Too Thin EP

Málokdo vystupoval na Glastonbury, dřív než vydal svoje první EP. Před dvěma roky se to nicméně povedlo britské hudebnici Holly Humberstone, která letos podepsala smlouvu s velkými labely Interscope a Polydor Records. 5. listopadu vyjde její druhé EP The Walls Are Way Too Thin, na kterém se objeví také nový singl věnovaný životu její nejbližší kamarádky Scarlett. Ta se několik let podle slov autorky trápila v jednostranném vztahu, kterému věnovala vše – společné plánování budoucnosti pak navíc přetrhl dramatický a ke Scarlett necitlivý rozchod. Zhudebněný zdvižený prostředníček bývalému partnerovi (a zároveň oslavu dívčího přátelství) doprovází i rozverný videoklip, ve kterém se Holly a Scarlett vloupaly do trucku schovaného v letištním hangáru.

 

Baby Keem – Cocoa ft. Don Toliver

Credits: Hykeem Carter, Caleb Zackery Toliver, Jahaan Akil Sweet, Ruchaun Akers
Label: Columbia/pgLang
Album: The Melodic Blue

Teprve dvacetiletý kalifornský rapper Baby Keem si chtěl nejprve vybudovat jméno v rapové komunitě sám. Až potom světu odhalil, že je bratrancem Kendricka Lamara. Ten v očekávání své poslední desky pod labelem TDE odhalil nově založenou servisní společnost pgLang, jejímž prvním projektem je právě Keemův debut. Předzvěstí alba The Melodic Blue byl kromě Keemovy hostovačky na aktuální desce Donda Kanyeho Westa také triumfální singl Family Ties, na kterém se Kendrick Lamar – poslední roky v rapu značně chybějící – objevil a znovu se zařadil do závodu alfa-rapperů. The Melodic Blue vyšlo 10. září a čítá šestnáct skladeb, na kterých se Baby Keem převážně podílel i producentsky, a kromě Kendricka na nich najdeme featy Travise Scotta, Jamese Blakea nebo Rosalíi. Do naší rotace putuje track Cocoa – Keemova první spolupráce s Donem Toliverem, jejíž úryvek teasoval na sociálních sítích už v červnu společně s ohlášením desky.

 

Byl zase Aleš jak utržený ze řetězu? Věnuje Filip vztahu vše? Který interpret má momentálně nejvíc obnažené nervy? A kdy vás konečně hudební redakce pozve na předváděčku pánví? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.