Kdo nahradí Junckera v čele Evropské komise? Spitzenkandidáti jsou dva, bojuje i „náš“ Zahradil

20. květen 2019

Už o víkendu budou lidé celé Evropy volit své poslance do Evropského parlamentu. Na základě výsledků voleb pak předsedové vlád členských zemí začnou hledat klíčovou postavu a nástupce Jean-Claude Junckera. Nového předsedu Evropské komise.

Filip Nerad: Juncker chce Evropu, která své občany chrání, ale není uzavřenou pevností

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přednesl před současným europarlamentem svůj poslední projev o stavu Evropské unie.

V tuto chvíli, ale ještě bez toho, abychom znali výsledky, se o post předsedy komise ucházejí dva tzv. spitzenkandidáti, kteří mají největší šance, a to lidovec Manfred Weber a socialista Frans Timmermans.

Vlivný německý europoslanec Weber se první debaty kandidátů na předsedu komise nezúčastnil, raději dal přednost oslavě narozenin. Tu závěrečnou ale nevynechal a taky pochválil Junckera. Taky prohlásil, že chce Unii přiblížit lidem. Na téma migrace zdůraznil potřebu ochránit vnější hranice ale také převzít zodpovědnost a pomáhat Africe.

Nizozemec Frans Timmermans, který už jako eurokomisař vytáhl do boje proti polské justiční reformě, v debatách zmínil i Česko. Podle něj by se nemohla pyšnit rekordně nízkou nezaměstnaností, pokud by nebylo evropských dotací.

Střední Evropa musí být v otázce přijímání uprchlíků podle Timmermanse solidární s ostatními státy, nechce-li návrat vnitřních hranic.

O křeslo bojuje i Zahradil

Vůbec poprvé se do boje o místo předsedy Evropské komise zapojil i Čech, Jan Zahradil (ODS), který původně systém volby šéfa komise z volebních lídrů evropských politických stran kritizoval.

Evropská integrace zašla příliš daleko, teď se vývoj obrátí, předvídá Zahradil (ODS)

Jan Zahradil

Evropskou unii letos čekají minimálně dvě důležité události – 29. března by měla z osmadvacítky vystoupit Velká Británie a v květnu si Evropané vyberou nové europoslance. Unii jako předsednická země povede Rumunsko, které chce usilovat o překonání regionálních rozporů, podporu konkurenceschopnosti i lepší vnitřní a vnější bezpečnost bloku.

„My jsme ten systém nevymysleli, ale když už tady jednou je, tak tentokrát podle něj budeme hrát," uvedl Zahradil na začátku kampaně. V debatách prosazoval EU takovou, aby toho dělala míň, zato líp.

Své kandidáty na místo příštího předsedy Evropské komise vyslalo do voleb celkem sedm panevropských politických stran. V tuto chvíli ale nemá nikdo nic jisté.

„Evropská komise je zpolitizovaná, členové mají stále politické komentáře a já myslím, že jim to nepřísluší," řekl na adresu nástupce Junckera český premiér Andrej Babiš (ANO). To na posledním summitu v rumunském Sibiu.

A jsou to právě šéfové vlád unijních států, kdo jméno příštího předsedy Evropské komise europarlamentu navrhne. Předem se shodli, že se tentokrát necítí být stranickými nominacemi jakkoli vázaní. 

Víc si poslechněte v audiozáznamu. 

autoři: Viktor Daněk , lup
Spustit audio

Související