Kdo ukradl šachového krále? Hloubkový ponor do sportovních bizarností roku 2022

30. prosinec 2022
Tribuna

Minule jsme v Tribuně probírali právě končící sportovní rok – kdo v něm překvapil, zklamal, zaskočil. Nyní se podíváme i na to, kdo nejvíce pobavil, a to ať už úmyslně, nebo ani tolik ne. Ano, je čas na největší sportovní bizarnosti.

Když udělá zkrat fotbalista, může z toho být vyloučení nebo gól na straně soupeře. Když ale zkratuje šachista, je z toho pořádný průšvih alespoň pro figurky na šachovnici. Americký velmistr Sam Sevian na mistrovství USA nevysvětlitelně sebral soupeřova krále, a to v okamžiku, kdy byl jeho protivník na tahu. K dovršení všeho mu ještě ulomil korunu.

I zmíněný soupeř - Američan Hans Niemann – měl letos máslo na hlavě. Prasklo na něj totiž, že ve velkém podváděl. Momentálně se také s mistrem světa Magnusem Carlsenem soudí zhruba o 100 milionů dolarů, dodává Vojta, který Niemanna označil za letošní enfant terrible sportovní scény.

To Martin zmiňuje domácí fotbalovou legendu Davida Limberského, který se zapletl do případu vydírání. A žhavým kandidátem na jakéhosi “zlobivce roku” je dozajista také prezident FIFA Gianni Infantino, jehož tiskovka před startem letošního MS vstoupila do dějin sportovní ubohosti.

Dnes se cítím jako Katařan. Dnes se cítím být Arabem. Dnes se cítím Afričanem. Dnes se cítím jako gay. Dnes se cítím postižený. Dnes se cítím jako migrující dělník… Cítím se tak, protože vím, co to znamená být diskriminován, být šikanován jako cizinec v cizí zemi. Jako dítě jsem byl šikanován protože jsem měl zrzavé vlasy a pihy, navíc jsem byl Ital, tak si to představte, prohlásil Infantino. Vskutku mrazivá představa.

Některé bizarnosti ale také zahrály u srdce. Sem patří břitké postřehy z twitterového účtu The Exploding Heads nebo nutriční rady od někdejšího cyklisty Jana Ullricha, který si v mikrovlnce ohříval skleničky s nutellou, které pak již v tekutém stavu s gustem konzumoval. Není tak divu, že jeho váha během sportovní kariéry záhadně skákala sem a tam.

Kdo se letos nejvíc zamotal do toho, kdo koho vlastně šikanuje? Jak se dá před světem obhájit, že si vás koupila Saúdská Arábie? A kdo se nečekaně letos stal enfant terrible českého fotbalu? Poslechněte si sportovně bizarní novou Tribunu.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.