Kdo zamíří za olomoucký volební obvod do Senátu? Znovu dojde na souboj Brázdila proti Kantorovi

25. září 2022 00:10, aktualizováno

Kdo zamíří za olomoucký volební obvod do Senátu? Těsně před kompletním sečtením je jasné, že stejně jako před šesti lety dojde k souboji ve druhém kole mezi Milanem Brázdilem kandidujícího za ANO a obhajujícím Lumírem Kantorem, kterého navrhují lidovci. 

Lékař Milan Brázdil, který kandiduje za ANO dostal téměř 32,46 % hlasů. Druhý v prvním kole skončil Lumír Kantor, rovněž vystudovaný lékař, jenž je bez politické příslušnosti navrhnutý KDU-ČSL a který post senátora za olomoucký obvod obhajuje. Získal 26,06 % hlasů.

Zopakuje se tak jejich souboj ve druhém kole z roku 2016. Tehdy Brázdil získal v prvním kole 33,18 % hlasů, Kantor 27,62 %. Ve druhém kole pak získal Kantor 52,44 %, Brázdil 47,55.

„Doufal jsem v takový výsledek. Teď situace v naší politice není dobrá a doufal jsem, že lidé budou chtít změnu. Udělám, co bude v lidských silách, objedu si místa, kde se volí. Budu se snažit na sebe upozornit. Říct lidem, že jsem tu, jsem tu pro vás, ale ještě není dobojováno,“ komentoval pro Český rozhlas Olomouc výsledky prvního kola senátních voleb Milan Brázdil. Pokusí se získat podporu jiných neúspěšných kandidátů? 

Lumír Kantor podobně jako Brázdil věřil, že by opět mohl přes první kolo přejít. „Čekal jsem, že to bude podobné jako před šesti lety. Před druhým kolem se zaměřím na dohodu s ostatními demokratickými stranami, aby mi daly podporu,“ uvedl Kantor. 

Druhé kolo senátních voleb se bude konat za týden. 

Za Brázdilem a Kantorem skončil Čestmír Neoral kandidující za ODS s 11,41 % hlasů, za ním pak na čtvrtém místě Zuzaza Majerová z Trikolory. 

autor: dja
Spustit audio