Kdy se bude platit za ruský plyn v rublech? „Každý den nám umožňuje doplnit zásobníky,“ říká expert

31. březen 2022

Ruský prezident Vladimir Putin a německý kancléř Olaf Scholz se ve středu dohodli, že o dodávkách ruského plynu za rubly bude jednat skupina expertů. Nákup v rublech by Evropě zkomplikoval přístup k surovině. „Nevíme, kdy dojde k případnému odstavení dodávek plynu, ale každý den navíc nám umožňuje doplňovat plynové zásobníky. A to se počítá. Teď bude klíčové, jestli stávající zásoby budou stačit na zbytek sezóny bez nějakého omezení,“ hodnotí analytik Oldřich Sklenář.

Moskva požadovala platby za plyn v rublech proto, aby zmírnila dopady sankcí, kterým čelí kvůli své invazi na Ukrajině. Že nejde o okamžité nařízení, tvrdil ve středu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ve čtvrtek ale prezident Vladimir Putin podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční kupci platit v rublech od pátku. Pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny, prohlásil.

Petr Zahradník, ekonom

K tomu, že mají o další podobě plateb jednat experti Ruska a Německa, byl ještě před oznámením Vladimira Putina skeptický ekonom Petr Zahradník z České spořitelny, expert Evropského hospodářského a sociálního výboru.

„Z ruské strany nevěřím ani jedinému slovu. Nicméně reflektuji, že se ta původní výhružka, že plyn bude pouze za rubly, nějak ředí. Myslím, že Rusko si je dobře vědomo toho, jak významný finanční zdroj pro něj prodej strategických surovin znamená,“ prohlásil ve čtvrtek ráno.

Jak dál bez plynu

Německo už očekává, že s dodávkami plynu z Ruska budou v blízké době potíže.

Čtěte také

„Až dosud byla země velmi opatrná, ale pod tlakem zejména zemí střední a východní Evropy je Německo donuceno přistoupit k určitým restriktivním krokům. I když kancléř Olaf Scholz je tak trochu pokračovatelem Angely Merkelové v tom smyslu, že se chce vyhýbat sporům s Ruskem,“ zdůrazňuje dlouhodobou pozici Berlína politolog Lukáš Novotný z Katedry politologie Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně

Je tu plán Evropské komise ze začátku března. Podle něj bychom do konce roku byli schopni nahradit dvě třetiny ruského plynu.
Oldřich Sklenář

Evropská unie se mezitím připravuje na to, jak postupně nahradí ruský plyn surovinami odjinud, všímá si analytik Sklenář z Asociace pro mezinárodní otázky: 

„Je tu plán Evropské komise ze začátku března. Podle něj bychom do konce roku byli schopni nahradit přibližně dvě třetiny ruského plynu. Ta jedna třetina spočívá ve zvýšení dovozu zkapalněného zemního plynu do přístavních terminálů, malá část je navýšení dodávek stávajícími plynovody.“

Čtěte také

„A pak tu jsou dílčí opatření, jako úspory energií, zvýšení energetické účinnosti, nově instalované obnovitelné zdroje v průběhu letošního roku, případně nově instalovaná tepelná čerpadla,“ přibližuje s tím, že částečně by mohla Evropa nahradit ruský plyn i fosilními palivy.

K většímu přechodu na zkapalněný zemní plyn ale chybí Evropě infrastruktura. „Máme asi třicítku terminálu. Bude potřeba koordinovat postup členských zemí Unie, jak distribuovat plyn ze západu na východ,“ očekává Sklenář.

Zásoby na letošní i příští zimu

Teď záleží na tom, kolik má Evropa zásoby plynu v zásobnících. „Německo je má naplněné asi z 25 procent, to je méně než průměr Evropské unie,“ upozorňuje politolog Novotný. 

Hosté Tématu dne jsou:
Lukáš Novotný, politolog z Katedry politologie Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně
Vojtěch Munzar, ODS, člen sněmovního podvýboru pro energetiku
Oldřich Sklenář, energetický expert Asociace pro mezinárodní otázky
Petr Zahradník, ekonom České spořitelny, ekonomický expert Evropského hospodářského a sociálního výboru

Poslanec Vojtěch Munzar (ODS) ze sněmovního podvýboru pro energetiku naopak uklidňuje, že Česko je na tom zatím dobře: 

„Pokud jde o kapacity zásobníků plynu, tak ty jsou dnes naplněny zhruba na měsíc spotřeby celé republiky. Máme jednu z nejvyšších kapacit na obyvatele v Evropě. Nějaký čas nám to dává. Na ministerstvu průmyslu a obchodu se připravuje navýšení povinných zásob tak, aby ty rezervy byly větší.“

Jak funguje Německý systém varování v souvislosti s ruským plynem? Jaká je situace v Česku? Poslechněte si Téma dne Renaty Kropáčkové.

Spustit audio

Související