Kdy se stává obraz muzejním? Malíř Jan Merta představil svá nová díla na výstavě s názvem Muzeum

25. únor 2020

V pražském Museu Kampa byla Nadací Jana a Medy Mládkových otevřena pod názvem Muzeum výstava nových, právě dokončených nebo v Praze dosud nevystavovaných obrazů významného českého malíře Jana Merty.

S muzealitou, kvalitou času, uznání či vážnosti, které se pojí s dlouholetou přítomností autora na umělecké scéně a s jeho uvažováním o smyslu umění, pracuje právě otevřená výstava Jana Merty v pražském Muzeu Kampa. 

Pod názvem Muzeum nabízí nové, právě dokončené nebo v Praze dosud nevystavované obrazy významného českého malíře. „Myslím, že je to logické pokračování mých výstav, například moje předchozí výstava se jmenovala ‚Výstava‘, potom následovala výstava, která se nazývala ‚Galerie‘, a pokud se člověk vysloveně ocitá v muzeu, tak se naprosto logicky nabízel název ‚Muzeum‘, a zároveň je to úvaha nad zmuzeálněním obrazů nebo jiného umění,“ vysvětluje Jan Merta.

JAN MERTA

Narodil se v roce 1952 v Šumperku. V Praze vystudoval Střední odbornou školu výtvarnou, takzvanou Hollarku. Následně prošel velkým množstvím zaměstnání a až o deset let později, v osmdesátých letech, absolvoval i pražskou Akademii výtvarných umění. Tvrdí, že jeho malířský projev dostal autentický směr právě během studií AVU. Je vnímán jako malíř, který překročil hranice své doby. Aktuální výstava v Museu Kampa představuje soubor obrazů z okruhu portrétů, krajin a událostí v Praze dosud nevystavených.

Kurátorka výstavy, historičky umění Martina Vítková nám přiblížila přípravy i samotná zémata vystavovaných děl: „Je zajímavé, že je tady poměrně velká řada portrétů, na to možná nejsme u pana Merty zvyklí, ale je tady dokonce i jeho autoportrét. Možná někoho překvapí portrét Medy Mládkové, který vypadá na první pohled realisticky, ale není, protože je to snová stavba nějaké jiné reality, nějakého paralelního světa.“

Mezi další témata výstavy patří krajiny a události, které se v krajině odehrávají. „Nebo jsou tu potom také zachycené události, které jsou speciálně zaměřené na sbírání umění. Třeba Temný vývoj depozitáře, to je určitě záležitost, které se děsí všichni sběratelé,” dodává k obsahu výstavy kurátorka. 

Jan Merta – Muzeum
22. 2. – 24. 5. 2020
Kurátor: Martina Vítková a Jan Merta

Doprovodný program:
14. 3. Rodinná dílna s Janem Mertou, od 15 hodin
24. 3. a 14. 5. Komentovaná prohlídka výstavy Muzeum s malířem Janem Mertou, od 18 hodin
21. 4. Koncert Pavla Zlámala ve výstavě Jana Merty v 19 hodin

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio

Související

  • Jan Merta

    Malíře Jana Mertu (*1952) nemusíme dlouze představovat. Jeho malířský projev dostal autentický směr v polovině 80. let přičemž má stále rostoucí vliv i pro nastupuj...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.