Kdy už tam budem? S dětmi na cestách to chce dobře plánovat a nemít velké ambice, radí Houpačky

8. srpen 2019

V polovině prázdnin a sezony dovolených jsme se v magazínu Houpačky bavily s těhotnou Terezou a mámou dvou dětí Michaelou o tom, co vše obnáší cestování s dětmi. Jak se jim cestuje hromadnou dopravou, co zvažovat při cestování v těhotenství a jak řešit nemoci dětí na cestách daleko od domova?

„Když máš dvě děti, tak už raději nikam nejezdíš,“ směje se na úvod Michaela, matka čtyřletého Františka a téměř ročního Vincenta. „Ne, určitě jezdíš, ale musí to být kratší vzdálenosti. Protože od toho mluvícího čtyřleťáka dostáváš dotazy ‚kdy už tam budeme‘ každých deset sekund po startu dopravního prostředku. To je věta, která mi hučí v uších prakticky pořád.“ Michaela zastává názor, že si toho raději zabalí víc, než aby musela na místě kupovat věci běžné denní potřeby, které má normálně doma.

Michaela, pravidelná hostka magazínu Houpačky

A to platí i o hračkách. Snaží se sbalit vždy den dopředu a nenechávat to na poslední chvíli. „Všechno je o přípravách, to se nesmí podcenit. A pak nesmí člověk mít žádné ambice. A to doslova žádné. Jakmile na sebe naložíš očekávání, že budeš někde včas, tak je to cesta do pekel.“ Tašky s oblečením, tašky s jídlem a vodou a dětské pomůcky k jídlu, spaní i toaletní potřeby doplňuje vyjednávání o tašce s hračkami: „Místo kola bereme koloběžku. Ale je to boj, proto místo kola musíme vzít něco navíc. Takže kopačák. Ale nevíme který, takže máme třeba tři míče,“ dodává s úsměvem k procesu balení Michaela.

Omezilo Terezu její těhotenství v tom, kam, čím a na jak dlouho cestovat? „Samozřejmě, musíš zvažovat vzdálenost. První jsem vyloučila exotické destinace, protože nemám prakticky žádné očkování.“ Tereza nicméně v těhotenství cestovala dost a volila hlavně leteckou dopravu. „Určitě jsem řešila zavazadla, protože jsem v šestém měsíci těhotenství letěla na 2 měsíce do Anglie a řešila jsem to, jestli sama utáhnu těžký batoh, nemohla jsem se spoléhat na to, že tam někdo bude.“ Tereze se při pobytu v Anglii ale vymstilo, že podle svých slov podcenila výběr ubytování a na bytě s pěti dalšími mladými muži často řešila hluk a hygienu. „Párkrát mě v noci vzbudil alarm, což mi úplně nedělalo dobře. Takže tohle bych nepodceňovala.“ A také ji nemile překvapilo, že ačkoli již na ní bylo těhotenství vidět, v Anglii ji v dopravních prostředcích nepouštěli sednout.

Tereza Liepoldová, pravidelná hostka magazínu Houpačky

Platí obavy z létání v těhotenství? Nezapomeňte si ohlídat cestovní pojištění, protože ve vyšších stadiích těhotenství se na ně vztahují různá omezení, která vám sdělí vaše cestovní pojišťovna. Může se také stát, že vás v třetím trimestru odmítne cestovní společnost vpustit na palubu letadla a bude vyžadovat zvláštní povolení, radí Tereza v magazínu Houpačky.

Jak se létá s malými dětmi? Co s dítětem při pětihodinovém letu? Pomáhají dětská hřiště na letištích nebo děti nejvíc láká to, co je zakázané? I o tom jsme debatovaly v novém díle Houpaček. Poslechněte si celý záznam s Martinou Poliakovou, Michaelou Trtíkovou Vojtkovou a Terezou Liepoldovou.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.