Kdyby policie prověřovala, co autoři detektivek hledají na internetu, jdeme všichni do vězení, směje se Jiří Březina

8. březen 2022

Na kopci, Promlčení, Polednice, Vzplanutí a teď Mizení – to jsou detektivkové tituly jihočeského spisovatele Jiřího Březiny. Za dva z nich získal i Cenu Jiřího Marka pro nejlepší českou detektivku roku.

V posledních čtyřech knihách figuruje postava kriminalisty Tomáše Volfa, o němž porotci z České asociace autorů detektivní literatury prohlásili, že je to sympaťák. Sám autor o svém vyšetřovateli tvrdí, že už si na sebe docela zvykli.

„Dnes už jeden druhého nezaskočíme, jsme kámoši,“ říká. „Přesto mě občas při psaní překvapí. Udělá třeba něco, co jsem neplánoval. A občas to je i ku prospěchu věci,“ směje se spisovatel a stvrzuje, že nápadům svého hrdiny obvykle vyhoví.  

Přesto ho známý jev, kdy postavy berou svůj osud do vlastních rukou, nepřestává udivovat. „Jsem úzkostný plánovač, předem si rozepisuju děj, protože zvlášť u detektivky považuji za důležité, aby do sebe všechno zapadalo. Jestliže najednou vidím, že se postava chystá udělat něco, co jsem neplánoval, tak z toho úplně šťastný nejsem. Ale musím to napsat,“ krčí rameny Jiří Březina.

Plán přesto moc často nemění. „Většinou jsou to věci, které spíš ten plán rozvíjejí, než že by mi ho kazily. Také se mi ale stalo, že jsem měl něco rozepsaného a v polovině mi to postavy zpřeházely, takže jsem musel začít od začátku,“ líčí se smíchem.

Čtěte také

Autor detektivek musí mít podle něj hodně načteno, aby věděl třeba i to, jak funguje Molotovův koktejl, který shodou náhod figuruje v jeho poslední knize Mizení vydané na podzim roku 2021. „Mezi autory se říká, že kdyby policie prověřovala historii našeho prohlížení na internetu, tak jdeme všichni do vězení,“ poznamenává k tomu s nadsázkou.

Detektivkář si slovy Jiřího Březiny vyhledává různé bizarní záležitosti, třeba jak někoho uškrtit, jak se zbavit těla a podobně. „A překvapivě – nebo možná nepřekvapivě – na tom internetu většina z toho je. Plus si dohledávám informace v literatuře, zjišťuji je od lidí kolem sebe a tak dál,“ dodává.

Ke znalosti věci patří i kriminalistické prostředí. Na stáži u jihočeských vyšetřovatelů ale Jiří Březina zatím nebyl. „Sice by mě to zajímalo, ale asi se trošku i stydím za nimi přijít. Protože ti kriminalisté určitě mají jiné starosti, než radit nějakým autorům,“ uvažuje.

Jiří Březina ale při své skromnosti už není „jen tak nějaký autor“. Jeho knížky jsou nejen oceňované, ale i vyhledávané a očekávané. Proto čtenáře nejspíš potěší i fakt, že spisovatel už chystá další kriminální příběh. Jeho pracovní název zní Nalezení, vyjít by měl koncem léta 2022 a i tentokrát se v něm se zločinem (a se svým stvořitelem Jiřím Březinou) utká vyšetřovatel Tomáš Volf.

Celý rozhovor se spisovatelem Jiřím Březinou si poslechněte online.

Spustit audio

Související