Když Benedikt XVI. rezignoval, šlo o velký moment jeho pontifikátu i církevních dějin, myslí si historik

8. leden 2023

Jaké byly silné a slabé stránky působení zesnulého emeritního papeže Benedikta XVI. (občanským jménem Joseph Ratzinger), rozebíráme ve speciálním vydání Vertikály. Emeritní papež zemřel na Silvestra 31. prosince loňského roku. Bylo mu 95 let. V čele katolické církve stál osm let až do roku 2013, kdy z funkce papeže kvůli špatnému zdravotnímu stavu odstoupil. 

Pohřeb měl být podle jeho přání skromný. „Přání papeže Benedikta jsem sice nečetl, ale myslel jsem si, že bude ještě skromnější,“ říká historik Martin Vaňáč z Evangelické teologické fakulty, který dlouhodobě dění v srdci římskokatolické církve sleduje.

Čtěte také

„Byl tam vnímán jistý klid a přestože neznám různé diplomatické protokoly, tak nebyly vidět žádné zmatky, není tu žádný velký přelom,“ popisuje. 

„A kdybych měl vzít to, co teď po jeho úmrtí zaznívá, jsou to často a téměř bezvýhradně kladná hodnocení. Je zmiňována i jeho rezignace, krok, který udělal, když necítil sílu k pokračování v úřadu, což byla do značné míry přelomová a nevídaná věc. Tímto se velmi výrazně zapsal do historie.“ 

Emeritní papež Benedikt XVI. na mnichovském letišti před odletem do Říma

„Přestože chápu, že to pro někoho může znít jako poměrně málo, že se zapsal hlavně tím, že rezignoval. Ale myslím, že tímto krokem ukázal velkou schopnost své kroky orientovat nejen podle nějakých zvyklostí, ale skutečně podle toho, jak cítil, že je to potřeba udělat. A to byl velký moment jeho pontifikátu i aktuálních církevních dějin,“ myslí si historik.

Celou speciální Vertikálu najdete v audiu, ptá se Adam Šindelář.

autoři: Adam Šindelář , lup
Spustit audio

Související