Když Conan hraje krvavý famfrpál. Seveřan naturalisty Eggerse hodně štěká, ale málo kouše

15. duben 2022

„‚Hodili to na mě,‘ hájí se muž obviněný z vyhození kocoura z devátého patra,“ cituje Aleš otřesný případ krutosti, za kterou se ale ve jménu všech němých tváří lidstvu pomstil agresivní labuťák Trenér. Ten byl kvůli útočnému chování vůči kanoistům i s družkou eskortován na Kokotský rybník. Výběr lokace Čelisti samozřejmě cení, stejně jako naturel bojovného samce, který by obstál i v aktuální novince Roberta Eggerse Seveřan.

„Jak Ari Aster, režisér geniálního filmu Slunovrat, tak i Eggers, který natočil velkou alkoholovou bromance Roberta Pattinsona a Willema Dafoa Maják, už přerostli škatulku elevated hororu. Eggers se teď vydává na pomezí revenge vikingskýho thrilleru – je to trošku Barbar Conan, zároveň taky Hamlet a malinko Lví král,“ představuje Aleš Seveřana, jehož ikonografický záběr je však ještě daleko širší, a tak v něm divák může vidět i Pána prstenů, Hru o trůny nebo najít trochu krvavější obdobu famfrpálu z Harryho Pottera.

Z filmu Seveřan

„Je to naturalistický, což mu prostě jde. Samozřejmě prd víme, jak se žilo v devátým století, ale pokud by to mělo nějak vypadat, tak třeba takhle,“ chválí Vítek celkovou atmosféru, i když způsoby prolévání krve čekal vynalézavější. Jedním dechem taky dodává, že jakmile se režisér posune od zobrazování skutečných věcí k pokusům o umění, přestává to být ono.

„Výtvarno působí trochu genericky a vyprávění zase messy,“ potvrzuje Aleš. „Myslím, že si je sám schopen přiznat, že dělat filmy se začátkem, středem a koncem mu úplně nesedí. Oceňuju ambicióznost v režii, ale trošku se v tom ztratil,“ dodává. „Pokud čekáte, že to bude epika, tak věřte, že není. Je to klasickej chaotickej Eggers – trošku vás namlsá úvodem, ale pak je to zas parta postav zavřená v islandský vesnici, kde se dějou divný věci,“ uzavírá stručně Vítek.

Odcházely Čelisti ze Seveřana nakonec nadšené, nebo zklamané? Je Brno ztracené město? A jak se Šárce Gmiterkové líbil stejnojmenný film? Má podle Tomáše Stejskala Brumbál ještě nějaká tajemství? Kdo byl Jimmy Savile a má cenu pustit si o něm dokument? Proč je Ježek Sonic 2 nejúspěšnějším snímkem vytvořeným na motivy počítačové hry a zaslouží si skutečně svůj úspěch? Začne Aleš znovu lahvovat moč? A jaký most by Vítek nejraději rozebral? Poslechněte si celý pořad!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.