Když jsme dostatečně pozorní, vždy nás může něco překvapit, říká autorka dokumentárního portrétu Bratislavy

4. listopad 2021

Režisérka Barbora Sliepková je autorkou vítězného filmu sekce Opus Bonum festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Portrét Bratislavy s názvem Čiary také získal ocenění za zvukový design a nejlepší debut, což dokazuje, že se v něm precizní filmová práce setkává se vzájemným porozuměním jednotlivých tvůrčích složek.

„Hledala jsem lidi, kteří mají specifický vztah k veřejnému prostoru,“ popisuje Barbora klíč k výběru protagonistů snímku. Vnímá je jako křehké extenze svého vlastního a často se měnícího postoje k životu v Bratislavě.

Portrét města a jeho různých obyvatel i komunit vznikal pečlivě a dlouho. „Jsou to čtyři roky, možná trochu víc. S kameramany jsme chodili hledat vizuální klíče. Současně probíhalo psaní, natáčení i střih,“ odhaluje vznik filmu režisérka.

Barbora Sliepková při přebírání ocenění na festivalu v Jihlavě

U tvůrčího procesu byl od začátku i autor hudby Jonatán Pastirčák. Právě hudba má významný podíl na struktuře filmu. „Jonatán byl velmi upřímný a kritický k celému projektu, toho si na něm moc vážím,“ vysvětluje Barbora další složku spolupráce. „Radit se s autorem hudby o střihu je strašně zajímavé,“ dodává.

Film autorka pojala jako určitý prostor, který spolu s kolegy a protagonisty vytváří. Právě protagonistky a protagonisté filmu jsou těmi, na které Barbora bere velký ohled, i v momentech jemného humoru a celkového vyznění.

„Některé postavy jsem si na začátku vysnila a napsala, až potom jsme je hledali,“ pokračuje režisérka a dodává, že je zásadní najít takového člověka, který odpovídá původnímu záměru, ale dokáže i překvapit.

Film Čiary měl premiéru na festivalu Ji.hlava, kde je aktuálně ke zhlédnutí online, a čeká ho od slovenské premiéry i účast na dalších zahraničních festivalech.

Jaké filmy nebo tvůrci inspirovali Barboru Sliepkovou a čím ji překvapilo české publikum v Jihlavě? A jak se staví ke komickým situacím? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka