„Když mi něco vadí, tak to nedělám.“ O tvorbě rapových videoklipů i módě s režisérem Janem Strachem

24. leden 2023

„V rapu je všechno trochu uvolněnější. My dohlížíme na to, že co se řekne, to platí, protože u umělců tato stránka ne vždy přichází,“ říká o točení videoklipů režisér a podnikatel Jan Strach. S českými a slovenskými rappery jich natočil už přes pět stovek, a to i s nějvětšími jmény místní scény, jako jsou Yzomandias, Rytmus nebo Hugo Toxxx.

Jak se videoklipy takových umělců produkují? „Je to o individuálním přístupu a zachování rovnováhy mezi profesionálním přístupem, a to jak pracovním, tak přátelským.“ Kreativní proces je prý potom přizpůsoben na míru danému klientovi: „U každého je to jinak, například Yzomandias si spoustu svých scénářů vymýšlí sám a společně to jen domýšlíme. Někteří mi pošlou skladbu, nechají týden na rozmyšlenou, já jim pošlu scénář a jde se točit,“ popisuje Strach.

Klipy vznikají pod produkční společností Bezestrachu, která spojuje scénu režisérů a kameramanů a zaštiťuje videotvorbu pro komerční klienty i umělce. Kromě ní stojí mladý podnikatel i za hudební platformou Most Wanted, na kterou si zve místní i zahraniční interprety za účelem propojovat evropskou rapovou scénu. „Když si poslechneš dnešní tvorbu, tak i místní interpreti napůl využívají angličtinu.“ I díky tomu je prý jednodušší propojit tuzemskou rapovou scénu například s německou.

Strachovy projekty mají přesahy i do módy, ať už skrze kulturní online magazín The Mag anebo jeho obchod se značkovým second hand oblečením Second Market, ve kterém se dají najít věci z hrabáren, ale i z videoklipů nebo starých merchů českých a slovenských rapperů. A jak se dá taková kombinace projektů zvládat, aby člověk nevyhořel? „Když mi něco vadí, tak to nedělám – naučil jsem se práci předávat dál.“

Jak se čeští a slovenští rappeři oblékají? Propojuje se u nás rap s vysokým uměním? A může souviset i s pejskařením? Poslouchejte v rozohovoru s Janem Strachem.

autor: Karel Vladyka

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.