Když minuty zachraňují životy. Nová mobilní aplikace zrychluje komunikaci mezi záchranáři a lékaři v IKEMu

22. červenec 2021

Při záchraně pacientů lékaři často bojují o každou minutu. Čas má pomoct ušetřit i nová mobilní aplikace, kterou vyvinuli v pražském IKEMu. Slouží ke komunikaci mezi záchranáři v sanitkách a lékaři. Můžou si přes ni posílat data o pacientovi ještě před jeho příjezdem do nemocnice.

Pacient jede ještě v sanitce a lékaři v nemocnici už mají k dispozici jeho důležité údaje. Pražský IKEM vyvinul novou aplikaci, přes kterou můžou lépe komunikovat zdravotníci v nemocnici s posádkou sanitky, která je na cestě k nim. Jmenuje se zCase a lékaři díky ní mají všechna důležitá data o pacientovi přímo ve svém mobilu.

Teď třeba vidíte, že k nám vezou stenokardii, jsou na cestě 21 minut a za 44 minut by tu měli být. Zaslali nám i pacientovo EKG,“ ukazuje ve svém mobilu Petr Raška, vedoucí oddělení informatiky v IKEMu. Aplikace zobrazuje údaji o muži, kterého do IKEMu vezou v sanitce středočeští záchranáři. „Na pacienta už se může připravovat tým a za 44 minut s ním rovnou odjet na sál,“ dodává Petr Raška.

Rychlejší pomoc pro pacienta

Rychlejší komunikace mezi zdravotníky znamená podle ředitele IKEMu Michala Stiborka i rychlejší pomoc pro pacienty. „Hlavním cílem vývoje aplikace bylo zajistit rychlejší prostup pacienta celý systémem,“ zdůrazňuje.

Lékaři začali aplikaci používat loni na podzim. Testovali ji ve spolupráci se středočeskou záchrankou. IKEM nabídl aplikaci i dalším nemocnicích v Česku. Nyní by ji měla používat další čtyři zařízení v hlavním městě a dalších pět mimopražských nemocnic.

autoři: Marie Veselá , als
Spustit audio

Související