Když nevíš, zpomal. O umění zvolnit a psychologii pohybu s tanečnicí Kristínou Tukan

29. říjen 2021

„Tanec mi ukázal, že proces je strašně důležitá věc. A že investovat čas a energii do něčeho, co hýbe s tvojí podstatou, se vyplatí. To je vlastně to jediné, co tu máme,“ říká původem slovenská tanečnice, choreografka, herečka a absolventka oboru psychologie Kristína Tukan Martanovičová. S ní si Gabi Heclová povídala nejen o tanečním stylu contemporary, ale především o přístupu a vztahu k pohybu, vlastnímu tělu a životu.

„Jeden choreograf mi kdysi řekl, že ‚tanečník tancuje hlavně, když stojí‘. Na stagei nikdy nevypneš z energie, že jsi tady, teď a vnímáš sám sebe. A to se nejvíc ukazuje, když zpomalíš, což považuju za dobrou radu. Právě tehdy si člověk víc uvědomí tělo i prostor. Na tréninku pokaždé říkám: ‚Nevíš? Zpomal. Už víc zpomalit nemůžeš? Tak zastav!‘ Ta možnost tam vždycky je a pomáhá to,“ popisuje Kristína pro mnohé možná překvapivou, ale přesto podstatnou součást tance, kterou lze aplikovat i v každodenním shonu.

Nejen v tanci, ale také v běžném životě Kristína kromě obsahu a smyslu nezapomíná na estetično, které bývá často vnímáno pejorativně a zlehčováno jako povrchní záležitost. „Umím si přiznat, že mě baví obklopovat se pěknými věcmi,“ říká na rovinu a vysvětluje, že za čímkoli, co stvořil člověk, ať už jde třeba o její oblíbený design, nebo architekturu, sama vnímá kromě určitého vzhledu automaticky i obsah.

„Nejsme pouze chodící formy a vytesané sochy, které jsou krásné jen ve svém provedení,“ dodává s tím, že nejinak je tomu u výsledků naší práce. Není tedy nic špatného na tom, když dokážeme kromě vnitřních hodnot věcí docenit i tu estetické.

Je Kristína Tukan ochotná riskovat kvůli pohybu zdraví? Jaké byly její začátky? Co ji nejvíc motivovalo vydržet? A co očekávat od jejích lekcí? Dozvíte se v druhém dílu podcastové série Get Down!

Gabi Heclová s Kristínou Tukan Martanovičovou
autoři: Gabi Heclová , Veronika Ruppert , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.