Když se člověku pomůže včas, může udělat veliký skok kupředu, myslí si psychoterapeutka

7. červenec 2019

Klinická psycholožka a psychoterapeutka Barbora Janečková poukazuje na to, že ne každý člověk pohybující se v její profesi má potřebnou odbornost. „Je spousta lidí, kteří o sobě říkají, že jsou psychoterapeuté, a nemají přitom výcvik,“ konstatuje.

I když lidé padnou podruhé nebo potřetí, vidím naději, říká „vynálezce“ hagioterapie Remeš

Lékař, teolog a hudebník Prokop Remeš

Prokop Remeš je psychoterapeut, který pracuje s lidmi se závislostmi a léčí je pomocí hagioterapie. Je zakladatelem Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů. Je také lékařem – gynekologem a v neposlední řadě má silný vztah k hudbě, třetí desetiletí vede farní sbor v Kobylisích.

Barbora Janečková, která se orientuje především na práci s dospělými klienty, také podotýká, že se mnohdy ti, kteří vyhledávají psychoterapeutickou pomoc, setkají s krásnými webovými stránkami, přitom jejich vlastníci mají jen dvoudenní profesní kurz. I proto existuje Česká asociace psychoterapie, kde lze najít seznam akreditovaných terapeutů.

Každý takový odborník musí mít dlouholetý výcvik a měl by také pracovat pod supervizí. Na svých internetových stránkách by pak neměl opomenout informace o instituci garantující jeho výcvik. „Terapeuté jsou velmi různí lidé s velmi různými kompetencemi. Bohužel jsem už viděla mnoho klientů poškozených právě různými druhy péče,“ říká.

Pomoc i sociálně samostatným

„V Čechách propadává sociálním a terapeutickým sítem poměrně hodně lidí. To, co máme fantastické a jsme v tom v Evropě ojedinělí, je péče o lidi, kteří jsou na tom opravdu hodně špatně. Mám na mysli azylové domy a podobná centra,“ uvádí Janečková.

„Dejte mi pilulku na depresi a dejte mi pokoj.“ Změnit život se lidem nechce, říká Radkin Honzák

Psychiatr Radkin Honzák

Často slýcháme, že má někdo „depku“. Jak se ale skutečně projevuje deprese? A proč nepomáhají dobře míněné rady okolí, ale je nutná profesionální pomoc? Hostem Leonarda Plus byl psychiatr Radkin Honzák.

Podle odbornice ale chybí pomoc lidem, kteří, jak říká, „normálně fungují“, nepotřebují sociální dávky nebo speciální péči. Těm, kteří se dostali do situace, kdy potřebují pomoc. Ve chvíli, kdy jim ji nikdo neposkytne, začne se podle Janečkové snižovat úroveň jejich sociálních schopností, například se přestanou starat o děti, nebo chodit do práce.

„Tohle byl důvod založit sociální kliniku. Když jsem na začátku své kariéry pracovala v krizovém centru RIAPS, viděla jsem, že když se člověku pomůže včas, může udělat veliký kvalitativní skok dopředu,“ říká host Hovorů.

Tři důležité složky

Janečková také vysvětluje, co stojí za pojmem biosyntéza.

„V praxi to vypadá tak, že když přijde klient, tak si s ním povídáte a zároveň se díváte, jak dýchá, jaké a kde má napětí v těle, sledujete, jak jeho emoce odpovídají, nebo neodpovídají tomu, co říká. Biosyntéza má jednoduchý náhled: aby byl člověk spokojený, musí tyto tři části dobře spolupracovat a být v dobrém kontaktu.“

Poslechněte si celý rozhovor s Barborou Janečkovou. Psycholožka popíše mimo jiné pojem chodících hlav i původ toho, proč mnoha lidem nekooperují emoce.

autoři: Teresie Bečková , kte
Spustit audio

Související