Když se vize budoucnosti blíží realitě. Poslechněte si premiéru četby z knihy Den opričníka Vladimira Sorokina

19. květen 2021

Píše se rok 2027. Nacházíme se v Rusku. Po období chaosu zde znovu vládne car a zemi pevně obepíná vysoká zeď, která ji odkrajuje od zbytku světa. Živa je pouze z vývozu nafty a plynu a jediný stát, s nímž ještě udržuje přátelské styky, je Čína. Přesně takový obraz budoucího světa vykreslil ruský spisovatel a výtvarník Vladimir Sorokin ve svém románu Den opričníka. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Rozhlasová úprava: Ludvík Němec
Účinkuje: Petr Kubes
Překlad: Libor Dvořák
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 11. 5. 2021
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Neznámější kniha Vladimira Sorokina Den opričníka poprvé vyšla v roce 2006 a v českém překladu Libora Dvořáka přišla na trh o tři roky později. V české kultuře pak zanechala ještě jednu stopu, když ji před lety adaptovala ve Studiu hrdinů Kamila Polívková, v hlavní roli s Karlem Dobrým.

Petr Kubes

V současnosti je to tedy celých patnáct let, co alarmující vize ruské, potažmo světové budoucnosti vznikla. Román, napsaný v parafrázi jakési staroruštiny, se dnešním pohledem jeví jako pohříchu nadčasový. Pro mnohé může až nepříjemně rezonovat s dennodenními zpravodajskými kanály.

Den opričníka ale není jen šokujícím zdviženým ukazovákem směrem k současným událostem. Především jde o výrazně humornou černou grotesku a brilantně napsaný literární útvar. Tak, jak to ve vltavské Četbě s hvězdičkou bývá…

Z překladu Libora Dvořáka knihu pro rozhlas upravil Ludvík Němec, v režii Radima Nejedlého čte Petr Kubes.

  • Víte, že kdybyste si poslechli všechny četby na pokračování a povídky natočené v roce 2020 v Českém rozhlase, zabralo by vám to 24 a půl dne? Celkem jsme jich v loňském roce vyrobili 1645. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
Naše čísla hrají... s vámi
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.