Když sovětské tanky u Davle narazily v roce 1968 na Němce a americké vojáky, nikdo nechápal, co se děje

24. srpen 2018

Okupace v roce 1968 překazila natáčení válečného filmu Most u Remagenu. Američtí filmaři tehdy využili měchenický viadukt a davelský most. Když sovětské tanky u Davle narazily na Němce a americké vojáky, nikdo nechápal, co se děje.

 

Americký film Most u Remagenu zachycuje bitvu o důležitý most přes Rýn. Na původním místě nebylo možné natáčet, a tak filmaři hledali jinde. Nakonec vybrali most v Davli.

Místní obyvatelé jsou na historii mostu v Davli náležitě pyšní. Cestou na vlak si můžete připomenout i natáčení filmu Most u Remagenu

Davelští občané byli spokojeni, chlapci v kostýmech hitlerjugendu si, podle davelské kroniky, vydělávali tehdy za den až 60 korun. Natáčení šlo skvěle a po Davli se proháněly spojenecké i německé tanky.  Vojáci z okupační armády Varšavských vojsk 1968, kteří na ně narazili, však nevěřili vlastním očím. Zpočátku vůbec nechápali, že jde jen o  o komparz a filmové rekvizity. Natáčení potom samozřejmě skončilo a filmaři si museli hledat náhradní lokality – například u Hamburku.


Spustit audio