Když vám v online chatu někdo odpoví okamžitě, zpravidla je to nějaký stroj, prozrazuje David Menger, který stojí za jejich vývojem

24. květen 2021

David Menger pilotuje větroně, nebo se věnuje svému start-upu Wingbot.ai, který vyvíjí chatboty. Jsou to automatické komunikační programy, které umí vyřizovat dotazy zákazníků.

Čtěte také

„Chatbot je jakýsi automatický konverzační systém, se kterým si můžete psát. Podobně jako si chatujete se svými známými, s kamarády. Když se do toho zapojí technologie, která je schopná převést hlas na text, a naopak text na hlas, tak je to v zásadě automatický konverzační systém,“ vysvětluje v pořadu Hovory.

Vlastně jde o algoritmus, který umí odpovídat na předem dané otázky. Limitem chatbotů je pak podle Mengera hlavně to, že je učí člověk. „Během posledních deseti let se velmi rozvinuly technologie, které nám pomáhají porozumět to, co člověk říká či píše. Tato technologie umožnila i velmi razantní nástup těchto konverzačních asistentů,“ popisuje.

Nejčastěji v e-shopech

Mengerův start-up tak konverzační asistenty učí odpovědi na otázky, které by lidé mohli pokládat. „A my ho učíme, co má odpovědět. Ale není to jen takto jednoduché, do rozhodování, co chatbot odpoví, se zapojuje celá spousta dalších faktorů, třeba kam se ta konverzace ubírala předtím, jestli toho uživatele zná a co si o něm už může zjistit a podle toho taky tuto konverzaci dál rozvíjet.“

Když vám někdo odpoví okamžitě, zpravidla je to nějaký stroj.
David Menger

Nejčastěji jsou chatboti v e-shopech. „Zrovna v e-shopu se zákazníci dost často ptají na velmi podobné otázky, které lze velmi jednoduše automatizovat, někdy 70 až 80 procent dotazů.“ Aby se ale obchodu vyplatilo naučit robot odpovídat třeba na reklamace, musí mít nějaký problém velké množství zákazníků. Jen tak totiž ušetří za své „živé“ operátory.

Čtěte také

„V okamžiku, kdy se na nějaký typ otázky neptá zas až tolik lidí, tak je lepší, aby je odbavoval člověk. To je taky to úplně základní rozhodování – které dotazy se vyplatí automatizovat a které ne.“

Pořád jde ale o bota, který dokáže konverzovat zatím maximálně deset minut. „Myslím, že největším omezením konverzační technologie je, že ten robot je stále učený člověkem. Tento proces se sice zdokonaluje, ale tato lidská práce v pozadí zatím nebyla nahrazena  a vyřešena. Proto se nebavíme s botem, jako se sobě rovným, ale stále je to diskuze s nějakou předem připravenou umělou inteligencí. Je stále limitována tím, co ho člověk naučil.“

Víte, jak poznáte, že vám odpovídá stroj, nebo člověk? „Jednoduše – když vám někdo odpoví okamžitě, zpravidla je to nějaký stroj,“ odpovídá David Menger.

Celý rozhovor i o jeho létání si poslechněte v audiozáznamu. Ptal se Ondřej Novák.

autoři: Ondřej Novák , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.