Když ve Švédsku někdo překračuje rychlost, jede do porodnice. Proč v Česku jezdíme rychle bez důvodu?

5. červenec 2021

„Zpomal, dokud není skutečně pozdě“ je heslo kampaně ministerstva dopravy s názvem 13 minut. To je zároveň čas, který člověk ušetří, když na trase Praha–Brno překročí povolenou rychlost o 20 km/h. Zásadně tím ale riskuje život svůj i svého okolí. „13 minut běžně ztratím tím, že si dám na čerpací stanici kafe. Jsou to úplně zbytečné minuty a nedává to smysl,“ říká Tomáš Neřold z oddělení ministerstva dopravy BESIP.

V Česku umírá na silnicích ročně kolem 500 lidí. Ze statistik i hloubkových analýz ministerstva vyplývá, že nejčastějším důvodem vážných dopravních nehod je nepřiměřená rychlost. Což kontrastuje s faktem, že řidiči neberou tento problém příliš vážně. „Skupina, která se na těžkých nehodách podílí nejčastěji, jsou mladí řidiči mezi 18 a 24 lety. Výrazně statistikám dominují i muži,“ popisuje disproporci Neřold.

Čtěte také

Klišé o tom, že čeští řidiči jsou takoví a makoví a polští nebo rakouští jsou jiní, moc neplatí. „Řidiči jsou ve všech zemích podobní. Otázka spíš je, co jim silnice, prostředí nebo policie dovolí.“ Podle Neřolda významnou roli hraje i řidičská kultura. „Když jsem o tom mluvil s kolegou ze Švédska, tak nerozuměl, proč se snažíme v zemi s tak malou rozlohou tak agresivně předhánět. Pokud někdo ve Švédsku, které je násobně větší, jede extrémně rychle, tak ho každý pustí. Ostatní se domnívají, že musí mít nějaký závažný důvod, třeba mít zdravotní komplikace nebo spěchat do porodnice. Jinak by neporušoval limit, který jsme si stanovili, abychom to na silnici všichni přežili,“ dodává.

Pusťte si rozhovor a dozvíte se, proč řidiči v Čechách tak často porušují rychlost a jak to chce ministerstvo dopravy změnit. Proč mladí lidé mají nejvíce dopravní nehod a co znamená řidičák na zkoušku?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.