Když zvítězí Kilicdaroglu, tak se Turecko vrátí k parlamentnímu režimu, předpovídá politoložka

14. květen 2023

Turci volí nový parlament a prezidenta na příštích pět let. Dlouholetý vládce země a stávající prezident Recep Tayyip Erdogan má po mnoha letech velmi vážného vyzyvatele. Společný kandidát velké části opozice Kemal Kilicdaroglu podle předvolebních průzkumů dokonce mírně vede. Situaci přibližuje politoložka Lucie Drechselová z pařížské Vysoké školy sociálních studií.

O těchto volbách slýcháme, že Turecko stojí na rozcestí. Jak by se tedy země mohla změnit, pokud by zvítězil opoziční kandidát Kilicdaroglu? A co by naopak přineslo další vítězství Erdogana?

Čtěte také

Vítězství Kemala Kilicdarogla by velice pravděpodobně přivedlo Turecko k opětovné změně režimu, to znamená, že by se zhruba po šesti letech prezidentského režimu vrátila země k režimu parlamentnímu. A to je velice důležité i symbolicky, protože v roce 2023 si Turecko připomíná sto let od vzniku Turecké republiky, která byla založená jako parlamentní systém.

Pokud by zvítězil Recep Tayyip Erdogan, tak je otázkou, že by měl i většinu v tureckém parlamentu, to by samozřejmě ovlivnilo způsob jeho vládnutí, ale dala by se předpokládat kontinuita ve formě vlády tak, jak jsme ji viděli v posledních několika letech.

Jak velké jsou šance, že skutečně sledujeme pád Recepa Tayyipa Erdogana a konec jeho éry? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související