Ke zklidnění dopravy v Táboře má přispět nová silnice, která propojila průmyslovou zónu a příjezd od Budějovic

2. říjen 2022 13:29

Řidiči v Táboře mohou využívat novou silnici, která spojuje příjezd od Českých Budějovic s průmyslovou zónou. Vozovka o délce skoro jeden a půl kilometru stála přes 137 milionů korun. Měla by snížit hlavně tranzitní dopravu ve městě.

„Já myslím, že to provozu hodně pomůže.“ „Mohlo by to být dobré, určitě to bude přínos, protože auta nebudou jezdit do města,“ hodnotili obyvatelé části Měšice, kteří si nenechali ujít slavnostní otevření nové silnice. Ta se napojuje na Chýnovskou ulici, odkud přijíždí tranzit z Českých Budějovic a Pelhřimova.

Cílem je podle starosty Tábora Štěpána Pavlíka ulevit dopravě v širším centru města. „Pracovně tomu říkáme vnitřní obchvat města. Ten vnější tvoří dálnice a jeho další částí bude jižní obchvat, také plánovaná významná investice Jihočeského kraje. Tento vnitřní obchvat přivede z obou směrů do průmyslové zóny těžkou nákladní dopravu, která se nebude muset proplétat vnitřním městem a příměstskými částmi,“ popsal.

Čtěte také

Projekt hradil z velké části Jihočeský kraj, který podle hejtmana Martina Kuby investoval 120 milionů korun. „Ta stavba je pro Tábor velmi důležitá, protože propojuje komunikace Chýnovská a Vožická. Jsem rád, že se to stihlo o dva měsíce dřív, byť ta doba, kterou to trvalo, byla daná covidovým zpožděním a řadou komplikací v projektu,“ řekl.

Na nově postavenou silnici by z průmyslové zóny měla navazovat další vozovka, která dopravu přivede až na dálnici D3. „Kompletní smysl to dá a já věřím, že kraj bude pokračovat dál na sever až na obchvat na Písek. Pak by i z této části od dálnice a od Písku veškerá těžká doprava minula místní část Čekanice a projížděla tudy,“ dodal starosta Pavlík.

Zásadní pro další zklidnění dopravy v centru města Tábor bude výstavba přeložky Tesco – Slapy. Stavba tohoto jižního obchvatu by měla začít do dvou let.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související